Hlavní obsah

Samsung odhalil ohebný mobil, uvnitř se ukrývá tablet

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Budoucnost chytrých telefonů a počítačových tabletů ukázala společnost Samsung na velké tiskové konferenci, která se konala ve středu v USA. Hlavní novinkou večera byl nový skládací smartphone se dvěma displeji, který dovede nahradit i tablet. Nových zařízení ale bylo k vidění daleko více. Novinky.cz sledovaly akci on-line.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Samsung představil ohýbací smartphoneVideo: Reuters

 
Článek

20:36 – „Budeme společně formovat budoucnost,“ vyzval na závěr tiskové konference všechny přítomné vývojáře šéf mobilní divize Samsungu DJ Koh. Tím slavnostní akce skončila.

20:31 – Na vývoji ohebného smartphonu se podílela přímo společnost Google. Ta do operačního systému Android implementovala přímou podporu pro ohebné displeje. To je velmi důležité, neboť to značí, že kromě Samsungu mohou podobné zařízení přinést také další výrobci.

ZÁZNAM: Samsung představil nový model s ohebným displejemVideo: Reuters

20:27 – Zástupci Samsung nakonec prozradili, že novinka se začne vyrábět v průběhu měsíců. První detaily se tak patrně o novém zařízení dozvíme už v lednu na veletrhu CES v americkém Las Vegas. Právě na něm jihokorejský elektronický gigant pravidelně odhaluje novinky.

20:24 – Zástupci Samsungu chtěli novým prototypem především prezentovat možnosti nové displejové technologie. O samotném zařízení ale vůbec nic neprozradili. Jasné tak není ani to, kdy přesně by zařízení mělo přijít na pulty obchodů a kdy se o něm dozvíme veškeré detaily.

Foto: Novinky

Takto vypadá novinka od Samsungu složená.

Foto: Novinky

V rozloženém stavu se zpřístupní ohebný displej, díky kterému smartphone nahradí i tablet.

20:22 – Přivítejte brusu nový koncept chytrých telefonů, jehož jméno zatím Samsung tají. Jde v podstatě o kompaktní chytrý telefon, který se rozevře jako knížka, čímž se zpřístupní druhý displej uvnitř – daleko větší, podobný tabletu.

20:17 – Čekání je u konce. Konečně se jde mluvit o mobilním hardwaru – nových technologiích v chystaných chytrých telefonech. Napětí všech přítomných v sále by se dalo krájet.

20:12 – One UI bude dostupný v rámci testovací verze už v průběhu listopadu, tato verze bude nicméně určena především pro vývojáře.

20:09 – One UI si klade za cíl usnadnit ovládání smartphonů, podle zveřejněných ukázek půjdou i skutečně velké obrazovky pohodlně ovládat jednou rukou.

20:05 – Samsung jako první představil vývojářům prostředí nové mobilní platformy One UI. Ta se snaží posunout operační systém Android na novou úroveň, v podstatě odbourává bariéry rámečků displeje a tvoří jeden nekonečný displej. Podobnou taktiku již dříve zkoušel Microsoft.

20:04 – Konečně přišly na řadu chytré telefony.

20:00 – Důležitou roli v ekosystému internetu věcí hrají také chytré televizory. Také v nich se zabydlí Bixby. Mimochodem celá řada televizních aplikací už se chlubí podporou hlasových povelů prostřednictvím Bixby, například Netflix, Hulu či Spotify.

19:53 – Dalším novým zařízením je chytrý reproduktor Galaxy Home. Půjde o přímého konkurenta pro Apple Home, jak koneckonců dokládá i samotný název. Díky chytrému reproduktoru půjde chytrou domácnost ovládat pomocí hlasových povelů.

Foto: archív výrobce

Chytrý reproduktor Galaxy Home

19:51 – Prostřednictvím standardu SmarThings půjdou ovládat například i televizory, lednice, světla a hromada dalších přístrojů ze světa internetu věcí. Za zkratkou IoT (Internet of Things, česky internet věcí) se ukrývá označení pro chytré přístroje, které jsou schopny připojovat se na internet a komunikovat mezi sebou prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě.

19:49 – Zařízení pro ekosystém chytré domácnosti od Samsungu budou nicméně vyrábět i další podniky. Již nyní je například navázána spolupráce s Vodafonem, který stojí za přístrojem zvaným V-Home. Jde v podstatě o chytrou kameru, kterou půjde ovládat klidně i z druhého konce planety.

19:46 – Samsung zároveň představil několik zařízení pro chytrou domácnost. Například chytrý router SmarThings Wifi, který se má stát v podstatě středobodem chytré domácnosti a má zajišťovat komunikaci desítek připojených zařízení, dále pak multifunkční tlačítko SmarThings Button, prostřednictvím něhož se budou jednotlivé přístroje ovládat.

19:41 – Ekosystém chytré domácnosti od Samsungu využívají desítky milionů lidí po celém světě, pochlubili se zástupci jihokorejského elektronického podniku.

19:39 – Samsung všechny přítomné napíná. Místo nového mobilu se nyní bude mluvit o umělé inteligenci v chytrých domácnostech a chytrých městech.

19:31 – Samsung vybudoval celkem sedm výzkumných center pro umělou inteligenci. Právě v nich chce funkce Bixby rozvíjet, bez podpory vývojářů to ale nepůjde, jak zástupci jihokorejského elektronického gigantu na akci několikrát zopakovali.

Foto: archív tvůrců

Samsung Bixby na chytrém telefonu

19:24 – Dalším zařízením, ve kterém se Bixby zabydlí, budou chytré televizory. Pochopitelně je ale řeč pouze o modelech s logem Samsungu.

19:20 – „Bixby bude jako čisté plátno, budete si ji moci přetvořit k obrazu svému,“ vyzvali developery zástupci Samsungu.

19:18 – Velmi důležité je, že Bixby bude nově „plně otevřený systém“. To jinými slovy znamená, že funkce této umělé inteligence budou moci rozšiřovat i programátoři, kteří nemají se Samsungem nic společného. Bixby tak půjde plně integrovat i do aplikací třetích stran.

19:16 – Klíčová je pro Samsung virtuální asistentka Bixby, která je několik posledních let nedílnou součástí chytrých telefonů tohoto výrobce. Jihokorejský elektronický gigant ji chce zpřístupnit pro více zařízení, například tablety a chytré reproduktory. Díky tomu by tato umělá inteligence měla lidem pomáhat i v domácnostech například s plánováním schůzek a akcí, ale například také při vaření či objednávání zboží.

19:105G sítě představují podle Koha budoucnost, i když si to možná všichni ještě neuvědomují. „Díky rychlým mobilním 5G sítím budeme moci vybudovat celá chytrá města, připojit k nim zcela autonomní vozy a mnoho dalšího. To je budoucnost mobilních technologií,“ prohlásil šéf mobilní divize jihokorejského elektronického gigantu.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Šéf mobilní divize Samsungu DJ Koh ukazuje v Barceloně chytré telefony Galaxy S9 a S9+.

19:08 – Samsung podle Koha dosáhl úspěchů hned v několika oblastech spotřební elektroniky. Jmenoval především umělou inteligenci v chytrých telefonech, rychlé 5G sítě či zařízení pro chytrou domácnost a propojenost celého ekosystému.

19:05 – Úvodního slova se ujal šéf mobilní divize jihokorejského elektronického gigantu DJ Koh. „Jsem hrdý na to, co jsme společně v Samsungu vybudovali,“ prohlásil Koh.

19:03 – „Kde potkáte budoucnost.“ To je motto dnešní konference, kterou Samsung cílí primárně na vývojáře.

19:00 – Velká tiskovka společnosti Samsung odstartovala přesně v 19 hodin středoevropského času. Jihokorejskému elektronickému gigantu se podařilo do poslední chvíle všechny informace o chystané novince utajit.

Vzhledem k tomu, že už pár dní před akcí na svých profilech na sociálních sítích Samsung přehnul své logo, vše nasvědčuje tomu, že hlavním hrdinou akce bude právě smartphone s ohebným displejem.

Foto: Samsung

Samsung představuje nový model s ohebným displejem

Jak by mohl takový přístroj vypadat ukázal jihokorejský elektronický gigant již dříve, koncept si můžete prohlédnout ve videu níže. Díky ohebnému displeji by měl jít jednoduše složit, aby se lépe přenášel. Právě velikost je totiž problém většiny dnešních tabletů – buď jsou příliš velké a na cesty se nehodí, nebo naopak příliš malé a jejich ergonomie je nevyhovující.

Ve svém konceptu šel Samsung ještě dále. Počítá totiž s tím, že zařízení by se mohlo používat i ve složeném stavu. Na jedné půlce by totiž byl další dotykový displej. Díky tomu by přístroj mohl rázem fungovat jako obyčejný mobilní telefon.

BEZ KOMENTÁŘE: Skládací mobil od Samsungu dokáže nahradit i tabletVideo: Samsung

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám