Hlavní obsah

Microsoft odhalil nejnovější operační systém Windows pro chytré mobily

Novinky, Miloslav Fišer

Výkonný ředitel Microsoftu Steve Ballmer představil v pondělí na největším veletrhu mobilních technologií Mobile World Congress (MWC 2010) nový operační systém Windows pro chytré mobilní telefony. První mobilní telefony se systémem Windows Phone 7 Series se na trhu objeví ještě letos před Vánocemi.

Nejnovější Windows pro mobilní telefony

 
Článek

Uvedení nových Windows pro mobilní telefony s pořadovým číslem sedm plánoval Microsoft již několik let. Původně experti z celého světa předpokládali, že softwarový gigant odhalí nový systém loni na podzim, společně s představením Windows 7 pro osobní počítače. Místo toho však zástupci firmy představili pouze inovovanou verzi 6.5.

Nový systém už se nejmenuje Windows Mobile, ale Microsoft pro něj používá nové označení Windows Phone 7 Series. Podle vizí firmy dokáže novinka nabídnout lidem v kombinaci s některým z chytrých telefonů kompletní řešení, které budou moci využívat pro práci i zábavu.

A to ať už se bavíme o snadnějším přístupu ke sdíleným kancelářským dokumentům, hraní her, poslechu hudby, sledování videí, čtení elektronických knih, či prohlížení fotografií.

„Jsem hrdý na práci celého týmu, který vyslyšel mou výzvu a přišel s neotřelou filozofií používání mobilního zařízení. Windows Phone 7 Series představuje obrat k telefonům, které dokážou držet krok s tempem lidského života,“ uvedl při představení nového operačního systému Windows Phone 7 Serie Windows Ballmer.

Úvodní obrazovka v novém kabátě

Změna je u nových Windows Mobile patrná již při pohledu na úvodní obrazovku. Tradiční ikony totiž nahradily takzvané živé panely, které zobrazují vždy aktuální informace ze zdrojů, které si uživatel nastaví.

Příkladem živých panelů je obrazovka s oblíbenými přáteli. Na ní se například u každého kontaktu zobrazují aktualizace statusů z nejrůznějších sociálních sítí, či nově zveřejněné fotografie.

Nově ze systému zmizí tlačítko s logem Windows, které bylo dříve umístěno v levém horním rohu a sloužilo k otevření nabídky Start. Chybět bude také křížek pro zavření aplikace v pravém horním rohu. Vše se bude ovládat pouze pomocí základních oblastí. Těch nabídne Microsoft na úvod šest, jak si můžete prohlédnout v následující tabulce.

Základní oblasti operačního systému Windows Phone 7 Series
Obrázky
Pomocí panelu Obrázky bude možné prohlížet a sdílet obrázky v sociálních sítích. Z tohoto místa získá uživatel přístup ke všem svým obrázkům uloženým přímo v telefonu, na webu nebo na domácím počítači.
Hudba a Video
Multimediální oblast Windows Phone 7 Series vychází z prostředí kapesního přehrávače Microsoft Zune. K dispozici je hudba a video uložené v telefonu, na webu i skladby vysílané vzduchem díky přítomnosti FM tuneru. Nechybí ani funkce pro sdílení informací o oblíbených skladbách s přáteli.
Lidé
Oblast kontaktů přináší informace spojené s konkrétními osobami, ke kterým má majitel telefonu nějaký vztah. Na jednom místě najde uživatel novinky o svých přátelích, včetně aktuálních statusů v sociálních sítích či nově zveřejněných fotografií. Ze stejného místa může přispívat na Facebook a Windows Live.
Hry
Herní oblast telefonů nabídne přímé propojení s více než 23 milióny uživatelů služby Xbox Live. Samozřejmostí je také propojení s jejich uživatelským profilem, pokud doma mají herní zařízení Xbox 360. Přímo v telefonu bude možné hrát hry s přáteli na Xbox Live, sledovat žebříčky hráčů, prohlížet si vlastního avatara nebo seznam splněných úkolů ve všech dostupných hrách.
Kancelář
Kancelářská oblast nabídne přístup k mobilní verzi kancelářského balíku Office, dokumentům uloženým na SharePoint serverech, poznámky OneNote a samozřejmě také přístup k elektronické poště. Všechno hezky na jednom místě pro dokonalou efektivitu práce.
Aplikace
Instalovat hry a aplikace do telefonu bude možné pomocí služby Marketplace, která bude mít v komunikátorech s operačním systémem Windows Phone 7 Series také vlastní oblast. Tato služba nabídne snadný přístup k ověřeným aplikacím a hrám s jistotou, že budou bez problémů fungovat.

Nové mobily s Windows 7 ještě letos

Co se dostupnosti telefonů s operačním systémem Windows Phone 7 Series týče, ještě letos by měli nové přístroje přinést prakticky všichni přední výrobci. Například firmy Dell, Garmin-Asus, HTC, HP, LG, Samsung, Sony Ericsson, Toshiba a Qualcomm Incorporated.

V běžném prodeji by se telefony měly objevit podle Microsoftu až na konci roku před Vánocemi. Nabízet je mimo jiné plánují také světoví mobilní operátoři, jako AT, Deutsche Telekom AG, Orange, SFR, Sprint, Telecom Italia, Telefónica, Telstra, T-Mobile USA, Verizon Wireless a Vodafone.

Reklama

Výběr článků

Načítám