Hlavní obsah

Microsoft nové mobily neuvede. Ceny loňských modelů se propadly

Novinky, mif

Společnost Microsoft se před Vánocemi pochlubila novým stolním počítačem i notebookem z vlastní produkce. Uživatelé, kteří se těšili na nový smartphone, mají ale smůlu – letos se už neukáže. Ceny loňských modelů se však dramaticky propadly. Při jejich nákupu je tak možné nyní výrazně ušetřit.

BEZ KOMENTÁŘE: Microsoft Lumia 950 a 950 XLVideo: Microsoft Lumia

 
Článek

Chytré telefony Lumia 950 a 950 XL byly jedněmi z velkých taháků loňských Vánoc. Tehdy si výrobce za menší verzi účtoval 16 499 Kč, za větší provedení XL pak 18 999 Kč.

Nabídky jednotlivých tuzemských prodejců se držely poměrně vysoko ještě letos v létě. Lumie 950 se nabízela za více než 14 000 Kč, 950 XL pak za cenu přesahující hranici 16 tisíc korun.

Poté, co se ukázalo, že Microsoft žádné nástupce letos nepředstaví, se však ceny dramaticky propadly směrem dolů. Podle nákupního rádce Zboží.cz je tak aktuálně možné koupit menší provedení už za 7235 Kč, větší verzi XL pak za 8949 Kč. Ceny jsou tedy o více než polovinu nižší než při zahájení prodeje před rokem.

Foto: archív výrobce

Lumia 950

Foto: archív výrobce

Lumia 950 XL

Jako se stolním počítačem

Co za zmiňovanou cenu případní zájemci získají? Patrně největším lákadlem obou strojů je mobilní verze operačního systému Windows 10, která je vybavena funkcí Continuum. Díky ní dokážou oba chytré telefony zastoupit klasický stolní počítač. Jak to funguje v praxi, jsme informovali už v jednom z dřívějších článků. [celá zpráva]

V útrobách menší 5,2palcové devětsetpadesátky tepe šestijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 808, který má čtyři jádra taktována na 1,44 GHz a zbylá dvě na 1,82 GHz. Tento čip je doplněn o 3 GB operační paměti a 32GB úložný prostor, který je možné dále rozšiřovat pomocí paměťových karet microSD.

Foto: archív výrobce

Lumia 950

U 5,7palcové verze 950 XL udává pracovní tempo osmijádrový procesor, polovina jader u něj nabízí frekvenci 2 GHz a další polovina 1,5 GHz. Větší Lumia navíc disponuje výkonnější grafikou, model Adreno 418 byl nahrazen verzí Adreno 430. Operační paměť i úložný prostor jsou stejné jako u menší varianty.

Více se o parametrech a funkcích obou přístrojů dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Chystá se nástupce

V kuloárech se již nějakou dobu spekuluje o tom, že americký softwarový gigant Lumie pohřbí. To je patrně i důvod, proč jsme se před Vánocemi nedočkali žádného nového modelu. S chytrými telefony ale Microsoft zcela nekončí, podle nepotvrzených informací chystá úplně novou značku smartphonů – patrně ale až v příštím roce.

Foto: repro nextpowerup.com

Chytré telefony Surface Phone by mohly vypadat takto.

Řeč je o Surface Phonu, který by měl cílit především na náročnější uživatele. Hned v první vlně by se měl nabízet ve třech různých provedeních, která se budou odlišovat především výkonem. Dva modely budou určeny pro běžné uživatele, jeden bude extrémně výkonný a druhý sice pomalejší, ale zase levnější. Všechny budou pracovat pod operačním systémem Windows 10.

Ten nejvýkonnější Surface Phone by navíc po výkonnostní stránce neměl mít na trhu obdoby, jak Novinky.cz informovaly již dříve. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám