Hlavní obsah

Microsoft nabídne nový mobil za 500 Kč

Žádná Windows, žádný dotykový displej. Společnost Microsoft Devices, která nyní již plně ovládá mobilní divizi finské Nokie, se nesoustředí pouze na populární smartphony. Americký softwarový gigant se chystá uvést na trh jednoduchou Nokii 130, která bude zákazníky lákat především příznivou cenu.

BEZ KOMENTÁŘE: Nokia 130Video: Nokia

 
Článek

Nokia 130 se vrací k trendům minulých let. Jednoduchý telefon klasické konstrukce má barevný LCD displej s úhlopříčkou 1,8 palce a ovládá se pomocí numerické klávesnice a čtyřsměrného kurzoru. Přesnou hardwarovou konfiguraci americký softwarový gigant zatím nepotvrdil, pochlubil se však, že stotřicítka bude disponovat FM rádiem, zabudovanou svítilnou a dvěma sloty pro SIM karty.

Místo přístupu na internet, který není k dispozici vůbec, sází na multimediální vyžití. Kromě FM rádia je tak možné poslouchat hudbu i přehrávat videa. K dispozici je malá vnitřní paměť telefonu, kterou je však možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD až na 32 GB.

Foto: archív výrobce

Nokia 130

Velkým plusem novinky má být i dlouhá výdrž baterie. Zatímco většina aktuálně nabízených chytrých telefonů se bez elektrické zásuvky neobejde více než dva dny, Nokia 130 to zvládne klidně i celý týden. Výrobce tvrdí, že například hudbu je možné poslouchat nepřetržitě 46 hodin a videa se mohou přehrávat až 16 hodin, než se akumulátor zcela vybije.

Microsoft nabídne stotřicítku ještě letos. Kdy přesně, však neupřesnil. V první vlně bude novinka za 25 USD (500 Kč) k dostání v Africe a na Blízkém východě. Podle serveru Mashable se počítá také s dostupností ve vybraných evropských státech. Zda bude mezi nimi také Česká republika, zatím není jasné.

Nokia zaspala na poli smartphonů 

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale před dvěma roky sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finský výrobce zaspal hlavně na poli smartphonů.

I to byl jeden z důvodů, proč někdejší mobilní gigant navázal spolupráci s Microsoftem, která nakonec přerostla v akvizici. Finská společnost Nokia dokončila prodej své divize výroby mobilních telefonů americkému Microsoftu na konci dubna. Obě firmy také souhlasily, že součástí transakce nebudou dvě továrny v Indii a Koreji. Microsoft se dohodl na převzetí divize Nokie za 5,44 miliardy eur (149,4 miliardy Kč) loni v září.

Finská Nokia bude i nadále působit ve svých aktivitách jako samostatný subjekt. I když již nevlastní mobilní divizi, bude se věnovat například oblasti telekomunikační infrastruktury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám