Hlavní obsah

Metro bude pokryté signálem kompletně do konce roku

– Praha

Pražské metro bude kompletně pokryté mobilním signálem LTE do konce letošního roku. Signál přitom bude nejen ve stanicích, ale i v tunelech. Jedinou výjimkou je stanice Jiřího z Poděbrad, která prochází rekonstrukcí a pokryta bude po jejím ukončení. Vyplývá to z údajů operátorů.

Foto: Petr Horník, Právo

Obložení ze skleněných tvarovek ve stanici Karlovo náměstí

Článek

V noci na středu zároveň mobilní konsorcium položilo poslední vyzařovací kabel signálu mezi stanicemi Rajská zahrada a Černý Most.

„Přestává tak platit věta, že jsem v tunelu a vypadne mi signál," uvedl mluvčí Vodafonu Ondřej Luštinec. V současnosti pokrývá signál sítí čtvrté generace LTE všechny stanice kromě šesti. Z toho stanice Střížkov, Prosek a Letňany na trase C a Rajská zahrada a Černý Most na trase B budou pokryté během prosince.

Spícímu muži ukradli v metru psa. Po čtyřech dnech našli lidé zvíře zraněné

Krimi

Operátoři zároveň ve většině stanic zavedli i nejnovější technologii 5G. Ta v současnosti chybí ve zhruba deseti stanicích včetně těch šesti, kde v současnosti není ani LTE.

Smlouvu s konsorciem operátorů o provozu mobilních sítí v metru na 20 let schválila dozorčí rada pražského dopravního podniku v roce 2018. Za prvních deset let operátoři vyplatí DPP 120 milionů korun. Plánovaná nová linka D by se měla pokrývat signálem už při výstavbě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám