Hlavní obsah

Lidé přidali na nejlepší chytrý telefon na světě 615 miliónů korun. Je to ale málo

Novinky, mif

O nejlepší telefon na světě měly zájem tisíce lidí. Špičkový smartphone Ubuntu Edge se ale nakonec vyrábět nebude, nadšenci z anglické společnosti Canonical nesehnali dostatek financí na rozjetí výroby.

BEZ KOMENTÁŘE: Ubuntu EdgeVideo: Canonical

 
Článek

„Kampaň na výrobu vizionářského přístroje nakonec nevyšla. 20 000 lidí nám věřilo a dohromady nám dali přes 12 miliónů dolarů. Byl to neskutečně bláznivý měsíc. Děkujeme všem,“ uvedl Mark Shuttleworth ze společnosti Canonical.

Foto: Canonical

Ubuntu Edge

Peníze tvůrci vybírali prostřednictvím webových stránek Indiegogo.com, který nápadití jedinci využívají k hledání drobných investorů pro svůj projekt. Na rozjetí výroby požadovali alespoň 32 miliónů dolarů (615 miliónů korun), nakonec se jim ale podařilo sehnat pouze 12,8 miliónů dolarů (245 miliónů korun). Vzhledem k tomu, že projekt se nepodaří rozjet, všichni dárci dostanou své peníze zpět.

Foto: Canonical

Ubuntu Edge

Ubuntu Edge měl být vybaven tím nejvýkonnějším vícejádrovým procesorem na trhu a jako jediný na trhu 4GB operační pamětí a 128GB úložným prostorem. Počítalo se s 4,5palcovým displejem s rozlišením 720 x 1280 obrazových bodů, který by byl proti poškrábání chráněn safírovým sklem.

Foto: Canonical

Ubuntu Edge

Chloubou novinky měl být i operační systém. Kromě klasického Androidu měl totiž telefon dokázat pracovat zároveň s linuxovou distribucí Ubuntu. S dokovací stanicí, ke které by se připojily klávesnice a myš, by tak tento mobil mohl nahradit i klasický stolní počítač.

Reklama

Výběr článků

Načítám