Hlavní obsah

LG BL40 New Chocolate – novinka s obřím displejem

Novinky, Tomáš Hort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost LG uvádí na trh mobilních telefonů dotykovou novinku BL40 ze série New Chocolate, která se může pochlubit zajímavými funkcemi, atypicky dlouhým tvarem a velkým čtyřpalcovým displejem. Jak si vede v praktickém testu, se podíváme dnes.

Foto: Novinky

LG BL40 - New Chocolate.

Článek

Společnost LG je aktuální trojkou na světovém trhu mobilních telefonů. I u nás se telefony tohoto výrobce velmi dobře prodávají. Z nejznámějších a nejoblíbenějších můžeme vzpomenout aktuální LG Cookie či LG Arena. A možná by se k nim mohla přidat i novinka v podobě LG New Chocolate – BL40, kterou vám představíme dnes.

Nová „čokoláda“ není sama

V roce 2006 uvedlo LG na trh mobilní telefon LG KG800 s označením Chocolate. Jednalo se o vysouvací telefon s dotykovými (senzorovými) tlačítky. Název Chocolate, česky čokoláda, se uchytil, a proto je použit nyní znovu u dvou nových telefonů. LG BL-20 New Chocolate je velmi podobný staršímu KG800, samozřejmě vylepšený dle požadavků doby. Testovaný LG BL40 New Chocolate je s BL-20 stylově stejný, ale již plně dotykový bez vysouvání.

Stylové, neobvyklé, ale lesklé provedení

Přijít na trh mobilních telefonů s něčím novým, neobvyklým a přesto použitelným je v dnešní době skoro nemožné. LG to ovšem s BL40 dokázalo. Vůbec poprvé je totiž použit dotykový displej o poměru stran 21:9. Již na první pohled je celý telefon úzký a dlouhý, dokonce je skoro o centimetr delší než hodně velký HTC HD2. Jeho rozměry jsou 51x128x11 milimetrů při hmotnosti 129 gramů.

Foto: Novinky

LG BL40 - New Chocolate

Délka 12,8 centimetru sice překvapí, jinak je ale mobil velmi stylový a hezký. Jeho povrch je celý lesklý, jak na straně displeje, tak i na zadní části. To přináší opět neduh, a v tomto případě hodně velký, v podobě zanechávání otisků prstů a šmouh. Telefon je navíc celý černý, což je při spojení s lesklostí po pár použitích bez očištění až odpuzující.

Na vrchní a spodní straně je použito červené barvy, která s černou elegantně ladí. Na spodní je pouze dírka pro uchycení poutka, na vrchní je potom zapínací tlačítko a konektor pro 3,5mm audio jack. Po bocích telefonu je stříbrný pruh. Na levém boku je napájecí a propojovací konektor microUSB krytý vhodně vysouvací krytkou. Na pravém pak tlačítka hlasitosti a fotoaparátu.

4“ displej je výborný pro přehrávání filmů

Hlavním lákadlem na celém zařízení je velký displej pro multimediální využití. Je kapacitní, aktivní, dotykový. Dokáže zobrazit 16 miliónů barev při rozlišení 345x800. Podporuje i funkci multitouch, tedy dotyk více prsty najednou, stejně jako například iPhone. Filmy jsou na něm zážitkem. Nejlepším řešením je sice složitější úprava videa v počítači do nativního rozlišení displeje, ale výsledek stojí za to. Dokazuje to již obsažená dvouminutová ukázka z filmu Avatar (26MB).

Foto: Novinky

Prohlížení internetu v širokoúhlém módu.

Video je při širokoúhlém poměru 21:9 opravdu exkluzivní. Funguje samozřejmě i přehrávání videí v jiných rozlišeních a mnoha podporovaných běžných formátech. Zvuk při větší hlasitosti integrované reproduktory nepodávají moc kvalitně, což je nahrazeno osazením 3.5mm audio konektoru pro připojení jakýchkoli běžných sluchátek.

Prostředí S-Class 3D vyniká přehledností

Po stránce softwarové je telefon vybaven velmi dobře. Hnacím motorem je nejnovější verze prostředí S-Class, které používají v různých obměnách všechny dotykové telefony LG. Porovnat bychom ho v tomto případě mohli s telefonem LG Arena, jedná se v podstatě o to samé. Už v základní obrazovce máme možnost otáčení 3D kostky. Z hlavní plochy se tak jedním přetažením dostaneme k našim videím a fotkám či k oblíbeným aplikacím. Galerie je již také v 3D zobrazení.

Foto: Novinky

Hlavní menu LG BL40 v širokoúhlém zobrazení.

Hlavní menu je přehledné. Displej je i v něm možné otočit na široko a zobrazit tak všechny ikony najednou ve zmenšené verzi. Výhoda softwaru je při čtení zpráv. Zde se nám displej po otočení na široko rozdělí na dvě části. V levé jsou zprávy, v pravé pak text zpráv. Nemusíme tak stále vyskakovat a vstupovat do zpráv, když něco hledáme. Z prohlížeče internetu můžeme také kopírovat text přímo do sms či mailu.

5Mpix fotoaparát s kvalitní optikou

Telefon je výborně vybaven i po stránce fotoaparátu. Má rozlišení 5Mpix s optikou Schneider-Kreuznach. To vše je podpořeno automatickým zaostřením a diodovým bleskem. Software umí také detekovat tvář a úsměv. Pořízené fotky jsou velmi dobré a kvalitní. Video je možné nahrávat v rozlišení 640x480. Fotky a videa se mohou ukládat na interní 1GB paměť, rozšířitelnou o přídavnou kartu microSDHC (až 32GB).

Foto: Novinky

Tláčítko pro zapnutí a vypnutí telefonu funguje i na zamknutí telefonu. 3.5mm audio konektor podporuje většinu běžných sluchátek.

Telefon umí pracovat ve čtyřech GSM pásmech. Podporuje i sítě 3G. U datových přenosů můžeme využít GPRS, EDGE i vysokorychlostní HSDPA. Dobrá konektivita je zajištěna i přes Bluetooth verze 2.0, Wi-Fi a microUSB konektor. Integrována je i asistovaná GPS (A-GPS), která byla při našem testu při hledání míst velmi přesná.

Nové multifunkční kabelové připojení

Kvalitní hardwarové a softwarové vybavení si vybírá menší daň v podobě výdrže. Osazená 1000mAh Li-Ion baterie vydrží při běžném používání telefonu okolo tří, maximálně čtyř dnů. Pokud ovšem používáme hodně internet či delší hovory, musíme se smířit s výdrží nižší. To však platí i u ostatních telefonů.

Zajímavá je novinka v oblasti nabíjení a připojení telefonu přes kabel k počítači. Telefon totiž splňuje standard dohodnutý mezi operátory – tedy jednotný nabíjecí konektor. V příslušenství nalezneme kabel microUSB-USB. MicroUSB připojíme vždy k mobilu, USB buď do příslušné koncovky nabíječky, nebo přímo do počítače. Přitom i přes počítač je možné telefon nabít. Trvá to však déle než při zapojení do elektrické sítě.

Souhrnné technické specifikace

Většinu použitých technologií a integrovaných zařízení jsme si již popsali v textu. Pro lepší přehlednost uvedeme údaje také v tabulce.

LG BL40 New Chocolate
rozměry51 x 128 x 11mm
hmotnost129 gramů
typ displeje4", aktivní TFT
rozlišení displeje345 x 800 bodů
počet barev displeje16 miliónů
podporované datové přenosyGPRS, EDGE, HSDPA
konektivitabluetooth 2.0, microUSB
fotoaparát5Mpix s bleskem a autofocusem
vnitřní paměť1000MB
přídavná paměťmicroSDHC (až 32GB)
baterieLi-Ion 1000mAh
průměrná aktuální cena9 000 Kč

Hodnocení a závěr

LG BL40 New Chocolate patří do středně vyššího segmentu mobilních telefonů. Jeho zpracování je kvalitní, avšak hodně lesklé, což způsobuje na černém podkladu nehezké stopy po používání. Dotykové ovládání je vzhledem k množství funkcí jednoduché, většinou intuitivní. Telefon je směřován do segmentu uživatelů, kteří chtějí hojně využívat mobilní multimediální prvky. Ideální je extra širokoúhlý displej pro přehrávání filmů.

Jeho hardwarová vybavenost je na vysoké úrovni. Nechybí v podstatě nic důležitého. 5Mpix fotoaparát s autofocusem a bleskem dělá výborné fotky. A-GPS zaměřuje přesně. Prohlížení internetu je pohodlné, dobře ovladatelné. Připojit se můžeme i přes Wi-Fi, uplatněn je i nový standard nabíječky. Užitečná je funkce rozdělení obrazovky. Odezva telefonu je velmi dobrá, při testování se nikdy nesekal, i kvalitní video přehrával plynule.

Foto: Novinky

LG BL40 - New Chocolate

Celkově je mobilní telefon LG BL-40 New Chocolate velmi kvalitním zařízením. Podporuje vše, co si za cenu kolem 9 000 korun můžeme přát. Je vhodný pro uživatele, kterým stačí softwarové vybavení od výrobce, nepotřebují nic vylepšovat. V tomto ohledu se jedná o hodně zajímavou volbu, kterou můžeme doporučit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám