Hlavní obsah

Komisařka EU navrhuje snížit ceny pro roamingové sms v EU

Komisařka EU pro informační společnost a média Viviane Redingová navrhla, aby se ceny mobilních textových zpráv, posílaných z jednoho státu EU do jiného, snížily přibližně o dvě třetiny. Jedna sms by tak vyšla na 11 eurocentů, tedy zhruba 2,70 Kč. Uvedly to ve čtvrtek informované zdroje z unie, napsala agentura Reuters.

Článek

Dlouho očekávaný návrh komisařky pro telekomunikace nyní koluje mezi ostatními komisaři EK, přijmout by ho komise mohla na konci tohoto měsíce nebo začátkem října. Případnou změnu by muselo schválit i 27 členských států unie a Evropský parlament. Každý rok se přes hranice členských států unie odešle kolem 2,5 miliardy textových zpráv.

Stojí přitom zhruba desetinásobek ceny vnitrostátních sms. V červenci Redingová namítla, že z příjmu za tyto roamingové sms zprávy mají operátoři čistý zisk 97 procent. Nyní stojí taková zpráva kolem 29 eurocentů. Návrh chce také o tři roky do roku 2013 prodloužit cenové omezení roamingových hovorů. Zákon o roamingu byl jedním z nejoceňovanějších opatření, která v Bruselu vznikla.

Skupina evropských regulátorů, kteří korigují odvětví v jednotlivých státech unie, přitom nedávno uvedla, že je nyní cenový strop roamingu příliš vysoký díky tomu, že klesly velkoobchodní ceny za připojení. Redingová také chce, aby operátoři začali počítat provolaný čas od 31. vteřiny místo po uplynutí jedné minuty. Toto opatření by tak ušetřilo zákazníkům peníze za velmi krátké hovory.

Tento návrh ale v unii zřejmě rozvíří diskusi, protože některé státy již zákonem požadují, aby se provolaný čas počítal na vteřiny od samého začátku hovoru. Součástí návrhu je i cenový strop pro prohlížení internetu přes mobil či laptop, a to jedno euro za megabajt. Tato sazba by se vztahovala také na stahování dat či zasílání elektronické pošty.

V současnosti je tato cena kolem tří až čtyř eur. Národní regulátoři Redingové obecně pomáhají. Jde jim o to, aby skončila situace, kdy se člověk po návratu z ciziny zděsí nad svým účtem za služby mobilního operátora, napsala agentura.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám