Hlavní obsah

Jednotná nabíječka pro všechny mobily se v obchodech objeví ještě letos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přední výrobci mobilních telefonů začnou uvádět na evropský trh jednotnou nabíječku pro všechny typy mobilů ještě letos. Čtrnáctka výrobců v úterý oznámila, že jednotný standard konektoru usnadní život uživatelům a sníží objem elektronického odpadu.

Článek

Skupina výrobců zahrnuje Apple, Emblaze Mobile, Huawei Technologies, LGE, Motorolu, NEC a Nokii. Dále v ní jsou Qualcomm, Research in Motion (RIM), Samsung, SonyEricsson, TCT Mobile, Texas Instruments a Atmel. Nabíječky s jednotným standardem začnou postupně uvádět na trh koncem roku, napsala agentura AP.

V současné době existuje v EU velké množství typů nabíječek pro mobilní telefony. S mnohými z nich lze nabíjet jen jeden určitý mobilní telefon. Téměř každá domácnost podle EK vlastní sbírku již zbytečných nabíječek. Staré nabíječky v současnosti představují několik tisíc tun odpadu ročně.

Podle mluvčí ITU Sarah Parkesové jednotná nabíječka zamezí plýtvání, protože povede k prudkému poklesu počtu nabíječek, a to jak vyráběných, tak později, při nákupu nového modelu, vyhazovaných.

USB konektory v mobilech
USB (Universal Serial Bus) je rozhraní, pomocí kterého počítače komunikují s dalšími zařízeními, například digitálními fotoaparáty, tiskárnami, MP3 přehrávači nebo právě mobilními telefony. Jeho výhodou je možnost připojování a rozpoznávání za běhu a napájecí napětí 5 V s možností odběru až 500 mA.Již nyní mají některé mobilní telefony a komunikátory pouze jeden USB konektor, který slouží jak pro připojení k počítači, tak pro dobíjení baterie, a to buď prostřednictvím počítače, anebo klasickou nabíječkou z elektrické zásuvky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám