Hlavní obsah

iPhone 4 dorazil do Česka

Novinky, ČTK, Miloslav Fišer

Do tuzemských obchodů dorazil nový iPhone 4. Tento multimediální telefon od Apple nabízí už více jak desítka českých e-shopů, některé jej dokonce mají skladem. Vyplývá to z informací obchodníků.

Foto: Reuters

iPhone 4

Článek

"Novinka od Apple bude konečně k zakoupení i v ČR. Na svém skladu bude mít nový iPhone 4 internetová nákupní galerie Mall.cz v pátek v odpoledních hodinách," uvedla mluvčí Mall.cz Michala Gregorová. Dodala, že v prodejnách e-shopu v Holešovicích a Počernicích bude možný i osobní odběr mobilu.

Liberecký maxshop nabízí telefon ihned k osobnímu vyzvednutí a jeho zaslání do dvou dnů, Korunka.cz uvádí termín dodání zákazníkovi 24. srpen. iPhone 4 nabízí i další obchodníci, jako Hypermobil nebo AZ-elektro.

Cena se pohybuje zhruba od 20 do 29 tisíc korun za verzi 32 GB. Například v Mall.cz bude za 26 990 korun. To je výrazně více, než za kolik se podle neoficiálních informací objeví u operátorů. Tam by se nedotovaná cena neměla vyšplhat přes 19 tisíc korun, cena dotovaného přístroje pak může být pod 10 tisíc korun.

Počet přístrojů je omezený

Internetové obchody také disponují jen omezeným počtem kusů, například Mall v první várce získá 50 telefonů. Operátoři dostanou v rámci startovacího přídělu řádově tisíce přístrojů.

"Zájemci o iPhone 4 z řad zákazníků všech operátorů se mohou zaregistrovat na našich stránkách a zajistit si tak aktuální informace o startu prodeje a zejména přednostní objednávku tohoto nového zařízení společnosti Apple," uvedl mluvčí Vodafonu Miroslav Čepický bez dalších podrobností s tím, že firma eviduje asi 4500 registrací. Možnost registrace nabízí i Telefónica O2.

Registrovat se je možné na internetových stránkách www.cz.o2.com/iphone4 a www.vodafone.cz/iphone4. Hned jak budou uvolněny nové informace o přístrojích, operátor vám je zašle na e-mail uvedený při registraci.

iPhone 4 umí česky, ale s velkou SIM si nerozumí

iPhone v nabídce obchodů komunikuje v českém jazyce a je na něj standardní záruka. Novinka si ale nerozumí s obyčejnými SIM kartami. Použít je v něm možné pouze menší microSIM karty. Stejnou kartu využívá také populární počítačový tablet iPad 3G od Applu.

iPhone 4 se začal prodávat ve čtvrtek 24. června ve Spojených státech, Francii, Německu, Japonsku a ve Velké Británii. Na novinku stáli zájemci dlouhé fronty. [celá zpráva]

V červenci byl prodej nového mobilu s logem nakousnutého jablka zahájen také v Austrálii, Rakousku, Belgii, Kanadě, Dánsku, Finsku, Hongkongu, Irsku, Itálii, Lucembursku, Nizozemsku, Norsku, na Novém Zélandu, v Singapuru, Jižní Koreji, Španělsku, Švédsku a ve Švýcarsku.

Co umí iPhone 4
Nejnovější iPhone je vybaven 3,5palcovým displejem s rozlišením 940x640 obrazových bodů. To je čtyřikrát více než u verze 3GS. Konkurence telefon s vyšším rozlišením v současnosti nevyrábí. Obrázky, videa i texty jsou na displeji až neuvěřitelně ostré a realistické. „Displej iPhonu 4 může směle konkurovat i jemnosti tištěných novin,“ vychvaloval Jobs na konferenci novinku.Vylepšení se dočkala i kamera na zadní straně přístroje. Má rozlišení pět megapixelů, automatické ostření, pětinásobný digitální zoom a vestavěný LED blesk, který může být při horších světelných podmínkách během nahrávání videa nepřetržitě zapnutý. Nově je umístěn také druhý fotoaparát na přední straně, který slouží pro videohovory. Ani jedna z předchozích verzí iPhonu jej neměla.iPhone 4 je vybaven novým procesorem A4, který je taktován na jeden gigahertz. Díky němu patří novinka k tomu nejvýkonnějšímu, co je možné v současnosti koupit. I přes vysoký výkon ale telefon vydrží pracovat na baterii poměrně dlouho. Nepřetržitě telefonovat jím bude možné sedm hodin.Přehrávat video zvládne bez elektrické zásuvky 10 hodin. Stejně dlouho dovolí přístroj brouzdat na internetu přes WiFi. Poslouchat nonstop hudbu je možné téměř dva dny. V pohotovostním stavu přístroj vydrží podle Applu 300 hodin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám