Hlavní obsah

Apple začal prodávat iPhone 4, s podpisem smlouvy nestojí ani korunu

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Společnost Apple ve čtvrtek odstartovala prodej svého nejnovějšího komunikátoru iPhone 4 v USA a několika dalších státech. Při podpisu smlouvy u operátora jej mohou zákazníci získat zcela zdarma. I proto na něj čekaly ve frontách stovky zákazníků. V některých obchodech byl dokonce během několika hodin zcela vyprodán.

Článek

Ve čtvrtek se iPhone 4 začal prodávat ve Spojených státech, Francii, Německu, Japonsku a ve Velké Británii.

V Japonsku je možné nový telefon s logem nakousnutého jablka pořídit za 46 tisíc jenů, tedy přibližně 10 700 Kč. Pokud si u operátora zákazníci objednají i doplňkové služby, jako je například internetové připojení, mohou jej získat zcela zdarma.

Foto: Yuriko Nakao, Reuters

Na nový mobilní telefon iPhone se v Japonsku stála fronta.

V USA je s podpisem dvouleté smlouvy u operátora možné přístroj pořídit v přepočtu za 4400 Kč v případě 16GB verze. Model s kapacitou 32 GB vyjde na 6500 korun.

V Česku bude iPhone 4 v září

Do konce července bude prodej zahájen také v Austrálii, Rakousku, Belgii, Kanadě, Dánsku, Finsku, Hongkongu, Irsku, Itálii, Lucembursku, Nizozemsku, Norsku, na Novém Zélandu, v Singapuru, Jižní Koreji, Španělsku, Švédsku a ve Švýcarsku.

Foto: Reuters

Šéf firmy Apple Steve Jobs představuje nový iPhone 4.

V České republice by se měl iPhone 4 začít prodávat v září, kdy bude zároveň představen ve zbylých 88 zemích světa. Cena přístroje pro tuzemský trh zatím nebyla stanovena.

Co umí iPhone 4

Předešlé generace iPhonu vypadaly vždy prakticky stejně. Jediné, co Apple pravidelně vylepšoval, byly funkce a hardwarové součástky uvnitř přístroje. Čtyřka ale prodělala radikální změnu vzhledu. Zaoblené plastové boky nahradil proužek z nerezové oceli. Ten by měl být podle výrobce až pětkrát odolnější než standardní ocel.

Přední i zadní strana telefonu je kryta tvrzeným sklem, které má speciální úpravu proti mastnotě a otiskům prstů. Kryt je chemicky upraven, díky čemuž je 30krát tvrdší než plast a lépe odolává poškrábání.

Radikální změna vzhledu udělala z iPhonu 4 nejtenčí chytrý telefon na světě. Má tloušťku jen 9,3 mm, výšku 115 mm, šířku 59 mm a hmotnost 140 g. Starší iPhone 3GS měl rozměry 12x116x62 a hmotnost 135 g.

iPhone 4

Nejnovější iPhone je vybaven 3,5palcovým displejem s rozlišením 940x640 obrazových bodů. To je čtyřikrát více než u verze 3GS. Konkurence telefon s vyšším rozlišením v současnosti nevyrábí. Obrázky, videa i texty jsou na displeji až neuvěřitelně ostré a realistické. „Displej iPhonu 4 může směle konkurovat i jemnosti tištěných novin,“ vychvaloval Jobs na konferenci novinku.

Vylepšení se dočkala i kamera na zadní straně přístroje. Má rozlišení pět megapixelů, automatické ostření, pětinásobný digitální zoom a vestavěný LED blesk, který může být při horších světelných podmínkách během nahrávání videa nepřetržitě zapnutý.

Nově je umístěn také druhý fotoaparát na přední straně, který slouží pro videohovory. Ani jedna z předchozích verzí iPhonu jej neměla.

Foto: Reuters

iPhone 4

iPhone 4 je vybaven novým procesorem A4, který je taktován na jeden gigahertz. Díky němu patří novinka k tomu nejvýkonnějšímu, co je možné v současnosti koupit.

I přes vysoký výkon ale telefon vydrží pracovat na baterii poměrně dlouho. Nepřetržitě telefonovat jím bude možné sedm hodin. Přehrávat video zvládne bez elektrické zásuvky 10 hodin. Stejně dlouho dovolí přístroj brouzdat na internetu přes WiFi.

Poslouchat nonstop hudbu je možné téměř dva dny. V pohotovostním stavu přístroj vydrží podle Applu 300 hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Apple odhalil nejnovější iPhone 4

Společnost Apple v pondělí odhalila v pořadí již čtvrtou generaci chytrého mobilního telefonu iPhone. Představen byl na konferenci Worldwide Developers...

Výběr článků

Načítám