Hlavní obsah

Huawei dostal v Británii zelenou, může se podílet na budování sítí 5G

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Británie povolí čínské společnosti Huawei Technologies omezený podíl na budování mobilních sítí páté generace (5G). Informovala o tom britská vláda. Huawei se nesmí podílet na budování bezpečnostně důležitých sítí, dále sítí na místech, jako jsou vojenské základny či jaderné elektrárny, a na budování jader sítí. Co se týče zbytku pokrytí, nemůže překročit hranici 35 procent.

Foto: Jason Lee, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Čínský podnik rozhodnutí britské vlády vítá. „Toto rozhodnutí založené na faktech povede k pokročilejší, bezpečnější a více nákladově efektivní telekomunikační infrastruktuře připravené na budoucnost. Spojené království tak získá přístup k nejlepším technologiím na trhu a zajistí konkurenční tržní prostředí,“ prohlásil viceprezident společnosti Huawei Victor Čang.

„Souhlasíme s tím, že rozmanitý dodavatelský trh a spravedlivá hospodářská soutěž jsou zásadní pro spolehlivost a inovaci sítě, jakož i pro záruku pro naše zákazníky, že mají přístup k nejlepší možné technologii,“ doplnil Čang.

ZTE a Huawei stále na mušce. Podle FCC představují hrozbu pro bezpečnost USA

Internet a PC

Stírá se rozdíl mezi jádrem a okrajem

Spojené státy a odborníci ale varují, že v sítích 5G se stírá rozdíl mezi jádrem (core) a okrajem (edge) sítě, a z toho vyplývá bezpečnostní riziko. Informace už nemusí jít nutně přes jádro, a tudíž bude obtížné zabránit jakémukoli bezpečnostnímu riziku. Situaci dále komplikuje narůstající role virtualizace, softwaru a cloudových služeb.

Britská vláda konkrétně čínskou společnost nejmenovala, rozhodnutí se obecně týká "vysoce rizikových dodavatelů". „Chceme připojení k internetu světové úrovně, ale nesmí to být na úkor naší národní bezpečnosti. Vysoce rizikoví dodavatelé nikdy nebyli a nebudou součástí našich bezpečnostně nejdůležitějších sítí,“ uvedla ministryně Nicky Morganová, do jejíhož resortu spadá vedle kultury, médií a sportu i digitální oblast.

Rozhodnutí by ovšem mohlo narušit "speciální vztahy" Londýna a Washingtonu. Spojené státy totiž Huawei kvůli podezření ze špionáže pro čínskou vládu z budování svých sítí 5G vyloučily a ke stejnému postupu se snaží přimět i své spojence.

Bílý dům zatím nereagoval

Bílý dům a americké ministerstvo zahraničí na žádost o komentář agentury Reuters zatím nereagovaly. Agentura odkazuje na nejmenovaného představitele USA pověřeného vyjednáváním s Británií. Podle tohoto zdroje je omezení působnosti Huawei pozitivní, ale neúplné, a čínská společnost by podle něj neměla dodávat ani komponenty do takzvané periferie sítí 5G.

Omezená působnost firmy Huawei při budování sítí 5G je podle zdrojů Reuters "vykalkulovaným kompromisem", který může Londýn předložit Washingtonu jako tvrdé opatření, jež zároveň přijmou britští operátoři, kteří už vybavení čínské společnosti používají.

Číňané již pracují na vývoji 6G sítí

Mobil

Revoluce jménem 5G 

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví – o nejrůznější technické vychytávky, které sledují zdraví svého majitele a následně data zasílají přímo lékaři, nebyla na výstavišti nouze.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám