Hlavní obsah

Huawei dostal stopku i na Tchaj-wanu. Kvůli časovým pásmům

Tchaj-pej/Peking

Tchaj-wan stáhl z prodeje tři modely chytrých telefonů čínského výrobce Huawei, protože na displejích v časových pásmech a kontaktech ukazují „Tchaj-wan, Čína”. Tato reference poškozuje „národní důstojnost”, uvedl ředitel tchaj-wanské národní komise pro komunikaci Peter Niou. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Huawei P30 ProVideo: archiv výrobce

 
Článek

Minulý týden byly na Tchaj-wanu staženy z prodeje modely P30, P30 Pro a Nova 5T. Propojení Tchaj-wanu s Čínou se na telefonech objevilo po aktualizaci softwaru. Dokud Huawei kontroverzní odkaz na Čínu neodstraní, modely se na Tchaj-wanu prodávat nebudou, řekl Niou.

Huawei vyplatí zaměstnancům vysoké prémie za překonání sankcí USA

Ekonomika

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné stran.

Foto: archív výrobce

Huawei P30

Agentura Bloomberg v této souvislosti připomněla, že společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing bude firmě Huawei, svému druhému největšímu zákazníkovi, dál dodávat čipy. Firma o tom informovala dříve tento měsíc a tchaj-wanská vláda při té příležitosti popřela zprávu listu Financial Times, že ji Spojené státy požádaly, aby čipy čínské společnosti přestala prodávat.

Huawei a sítě 5G

Firmu založil v roce 1987 bývalý armádní důstojník Žen Čeng-fej. Dnes je druhým největším dodavatelem chytrých telefonů na světě a lídrem v 5G technologiích, kde jsou jejími hlavními konkurenty Ericsson a Nokia.

5G je pátá generace mobilních sítí umožňující řádově vyšší přenosovou rychlost dat. Její vysoká kapacita je zásadní pro internet věcí a rychlá odezva např. pro autonomní vozy. 5G nenahradí současné sítě hned, budou nějakou dobu fungovat společně.

Spojené státy firmu Huawei kvůli podezření ze špionáže pro čínskou vládu v polovině května zařadily na černou listinu, což znamená, že americké podniky potřebují zvláštní povolení, pokud chtějí této čínské firmě dodávat své produkty. Washington společnost také vyloučil z budování mobilních sítí páté generace (5G) a ke stejnému postupu vybízí i své spojence. Huawei obvinění ze špionáže odmítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám