Hlavní obsah

Hon za extrémním výkonem přebírají mobily

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výkon stolních počítačů se za poslední dekádu zvýšil natolik, že jej není třeba nějak dramaticky rychle posouvat směrem vzhůru. Drtivá většina uživatelů totiž zkrátka rychlejší součástky stejně v praxi nevyužije. U chytrých telefonů ale toto tvrzení neplatí, tyto malé kapesní „počítače“ totiž hon za extrémním výkonem nyní od klasických PC přebírají.

Foto: archív výrobce

Pozvánka na odhalení nového smartphonu čínské společnosti Verne

Článek

Označení počítače v souvislosti se smartphony není vůbec nadnesené. Jak uvidíme už za pár týdnů na největším mobilním veletrhu MWC ve španělské Barceloně, chytré telefony totiž začínají nabízet velmi podobné parametry jako stolní sestavy či notebooky.

Představte si procesor s 10 jádry a 8 GB operační paměti. I když se může zdát, že je řeč o PC, ve skutečnosti se bavíme o novém smartphonu od čínské společnosti Vernee. Model Apollo 2 by totiž měl přesně takovými parametry disponovat.

Bude nejvýkonnější?

Zajímavé jsou i další parametry přístroje, které jsou již k dispozici. Například to, že deset jader je rozděleno do skupiny po třech. Dvě pracují na frekvenci 2,8 GHz, další čtyři pak na 2,2 GHz a zbývající čtyři běží na 2 GHz.

Zběhlejší čtenáři tak patrně již tuší, že novinka bude patřit k tomu nejvýkonnějšímu, co bude na pultech obchodů v první polovině letošního roku k dostání. Jak se to podepíše na prodejní ceně, zatím není jasné.

Sluší se nicméně podotknout, že v prodeji se objeví také odlehčená varianta, která bude mít pouze 6 GB operační paměti a 64GB úložný prostor. Vrcholný model proti tomu bude disponovat 128GB diskem.

Jasno bude již brzy

Další podrobnosti o novince bohužel zatím nejsou známy. Otazník tak například visí nad použitým displejem a jeho rozlišením. Jasno by mělo být nicméně už v posledním týdnu tohoto měsíce. Právě tehdy totiž veletrh MWC začíná.

Při pohledu na specifikaci modelu Apollo 2, který spíše než obyčejný chytrý telefon připomíná skutečný počítač, je zajímavé si připomenout, jak se počítače za poslední dvě tři dekády změnily. Logicky u nich výrazně narostl výkon, stejně tak ale dramaticky klesly jejich ceny. [celá zpráva]

Jak se změnily počítače za 25 letVideo: Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám