Hlavní obsah

Galaxy Note 4 se v Česku začne prodávat v pátek. Stejně jako nové iPhony

Novinky, zgl

V České republice se phablet Samsung Galaxy Note 4 začne prodávat v pátek. Novinka se tak na pultech obchodů objeví ve stejný den jako iPhone 6 Plus od společnosti Apple, který je pro přístroj od jihokorejského elektronického gigantu přímou konkurencí.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Note 4

Článek

Cenu, za kterou se bude přístroj v první den prodávat, prozradili zástupci společnosti Samsung již dříve. Galaxy Note 4 bude stát 21 500 Kč. [celá zpráva]

Někteří tuzemští prodejci nicméně novinku nabízejí již nyní v rámci předobjednávky za atraktivnější ceny. Podle Zboží.cz je možné phablet jihokorejského elektronického gigantu pořídit nejlevněji za 18 600 Kč.

Pro srovnání, za menší iPhone 6 s kapacitou 16 GB zájemci oficiálně zaplatí 18 390 Kč, za 64 GB 21 190 Kč a za 128 GB 23 990 Kč. Větší verzi 6 Plus si americký počítačový gigant cení na 21 190 Kč v případě 16GB kapacity, na 23 990 Kč v případě 64GB a na 26 790 Kč v případě 128GB kapacity.

Foto: archív výrobce

Zleva iPhone 6 a iPhone 6 Plus

Svou výbavou patří Galaxy Note 4 k tomu nejlepšímu, co je možné aktuálně zakoupit. V prodeji se objeví dvě výkonnostní verze. Jedna nabídne čtyřjádrový procesor s taktem 2,7 GHz, druhá osmijádrový čip, jehož čtyři jádra budou udávat pracovní tempo na frekvenci 1,9 GHz a zbylá čtyři na 1,3 GHz. V obou případech se operační paměť pochlubí kapacitou 3 GB.

Displej nového phabletu od společnosti Samsung nabídne úhlopříčku 5,7 palce a rozlišení 2560 x 1440 pixelů. Ovládat jej půjde stejně jako u předchozích generací kromě dotyků také speciálním perem – tzv. stylusem, který bude stejně jako u všech předchozích generací součástí balení.

Ve výbavě čtyřky, která pracuje pod operačním systémem Android, nechybí ani 16megapixelový fotoaparát na zadní straně phabletu. Pro videokonference pak slouží druhý objektiv vepředu, který je doplněn o 3,7megapixelový snímač. Kapacita úložného prostoru dosahuje hodnoty 32 GB a je možné ji dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Note 4

Co umí nové iPhony?

Svým výkonem rozhodně nezůstávají nové iPhony za modelem Galaxy S4 pozadu. Pracovní tempo bude u obou modelů udávat nový 64bitový procesor Apple A8. Ten nabídne proti loňskému top modelu až o 25 % vyšší výkon.

Přesto se podařilo výdrž nových chytrých telefonů s logem nakousnutého jablka prodloužit. Například při brouzdání po webu prostřednictvím 3G se iPhone 5S vybil po osmi hodinách, iPhone 6 však při stejném pracovním vytížení vydrží 10 hodin a iPhone 6 Plus dokonce půl dne.

Apple iPhone 6 má 4,7palcový displej, což je o 0,7 palce více než v případě předchůdce s označením 5S. Druhá novinka nese název iPhone 6 Plus a je vybavena 5,5palcovým displejem. Menší model nabídne rozlišení 1334 x 750 obrazových bodů a větší 1920 x 1080 pixelů.

Co jsou to phablety?

Většina chytrých telefonů má displej s úhlopříčkou od tří do 5,5 palce. Ty nejmenší počítačové tablety jsou zase vybaveny sedmipalcovými dotykovými monitory. Prostor mezi oběma kategoriemi vyplňují takzvané phablety. Toto označení vzniklo spojením slov phone (telefon) a tablet.

Displeje phabletů mají velikost od šesti do sedmi palců, což je podle výrobců naprostý ideál. Jsou totiž dostatečně velké pro pohodlné prohlížení webových stránek i k práci s e-maily a fotografiemi. Zároveň jsou ale kompaktnější než tradiční tablety, a tak se bez problémů vejdou do kapsy u kalhot. Není tedy problém brát je kamkoliv s sebou.

Zcela nový je také design obou chytrých telefonů s logem nakousnutého jablka. Je více zaoblený, díky čemuž by se přístroje měly dobře držet v ruce. Kvůli větší obrazovce nové telefony samozřejmě narostou do výšky i šířky, tloušťku se ale Applu podařilo srazit ze stávajících 7,6 mm (iPhone 5S) na 6,9 mm v případě iPhonu 6 a na 7,1 mm v případě verze Plus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám