Hlavní obsah

Dva fotoaparáty, špičkový výkon i zakřivený displej. Huawei bude konkurovat nejlepším

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do předvánočního boje o zákazníky vytáhla také čínská společnost Huawei. Ta se pochlubila novým chytrým telefonem Mate 9, který bude konkurovat těm nejlepším smartphonům na trhu od Applu, Samsungu i dalších výrobců. Zaujmout se snaží dvěma fotoaparáty i špičkovým výkonem.

Foto: archív výrobce

Nové smartphony od společnosti Huawei

Článek

Podobně jako u iPhonů Huawei bude novinku nabízet také ve dvou provedeních, která se od sebe budou lišit především velikostí, ale zároveň také mírně vzhledem i výkonem.

Základ nabídky bude tvořit Mate 9. Ten je vybaven 5,9palcovým displejem s rozlišením 1920 x 1080 obrazových bodů. Dotykový panel je mimochodem uložen v celokovovém těle, odolnost proti vodě, prachu a nárazům bohužel chybí.

Sázka na vysoký výkon a zakřivený displej

V útrobách tohoto stroje se ukrývá úplně nový procesor Huawei Kirin 960, jehož osm jader je rozděleno na dvě skupiny. Jedna pracuje při frekvenci 2,4 GHz, druhá pak při taktu 1,8 GHz. Tento čip by měl podle výrobce nabízet vůbec nejvyšší výkon mezi současnými smartphony, přitom snižuje spotřebu energie až o 15 %.

Foto: archív výrobce

Huawei Mate 9

Grafický akcelerátor v porovnání se svými předchůdci zvyšuje výkon o 180 % a energetickou účinnost o 40 %. Devítka se dále chlubí 4 GB operační paměti a 64GB prostorem pro uložení dat. Ten je možné dále rozšiřovat pomocí paměťových karet typu microSD.

Na stejných základech je postavena také vyšší verze Mate 9 Porsche Design, přesto je o něco výkonnější. K dispozici má totiž hned 6GB operační paměť. Navýšen byl také úložný prostor na 256 GB, slot pro paměťové karty však chybí. Stejně jako u základní devítky pracuje i verze pojmenovaná po německé automobilce pod operačním systémem Android 7.0.

Rozdíl mezi oběma modely vytváří také použitá obrazovka. Ta má menší úhlopříčku (5,5 palce), přesto nabízí vyšší rozlišení (2560 x 1440 pixelů). Monitor je navíc zakřivený, plynule přechází z přední části na bočnice. Jde o podobný koncept, jaký Samsung nabízí u své vlajkové lodi Galaxy S7.

Foto: archív výrobce

Huawei Mate 9

Technika duálního fotoaparátu

V obou případech jsou smartphony vybaveny duálním fotoaparátem, kterým se chlubil už v první polovině letošního roku model Huawei P9. U modelové řady Mate se však dvojitá optika, na které spolupracovala společnost Leica, dočkala vylepšení.

Na zadní straně smartphonu tak nalezneme hned dva objektivy, jeden se stará o zachycení barev, druhý pak o získání co nejvěrnějších detailů snímaného obrazu – toho výrobce docílil tak, že použil monochromatický snímač.

Foto: archív výrobce

Huawei Mate 9

Když oba fotoaparáty spolupracují, měly by podle výrobce dosahovat o poznání lepších výsledků, než je tomu u obyčejných modelů. Dokážou prý zachytit více světla i detailů a zároveň vynikají při pořizování momentek za špatných světelných podmínek.

Vylepšení se dočkal například barevný snímač, nabízí vyšší rozlišení (20 megapixelů). Navíc omlazovací kúrou prošel i algoritmus, který se stará o skládání momentek z obou senzorů dohromady. Výsledek by tak měl působit věrnějším dojmem než kdy dříve.

Vánoce stihne

Zástupci společnosti Huawei již potvrdili, že model Mate 9 se začne prodávat v Česku v průběhu prosince za baťovskou cenu 19 990 Kč.

Otazník zatím visí nad oficiální dostupností a cenovkou u verze Mate 9 Porsche Design. Podle neoficiálních informací by se však tento stroj na pultech tuzemských obchodů měl objevit také v prosinci, jeho cenovka se ale bude pohybovat nad pomyslnou hranicí 35 000 Kč.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám