Hlavní obsah

Do Česka zamíří první 5G mobil, přestože sítě zatím chybí

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Operátoři se v posledních týdnech předhánějí s plány na výstavbu 5G sítí, i když jedním dechem svorně připouštějí, že jde o „hudbu budoucnosti“. Přestože sítě tedy chybí – a ještě nějakou dobu chybět budou – na pulty tuzemských obchodů se chystá první 5G telefon. Do Česka jej přiveze Huawei.

Foto: archív výrobce

Huawei Mate 20 X

Článek

Prvním telefonem s podporou 5G připojení, který bude komerčně dostupný na českém trhu, bude model Mate 20 X. Ten představila čínská společnost Huawei již dříve, na pulty tuzemských obchodů zamíří však až v polovině července.

Přístroj láká na velký FullView displej o úhlopříčce 7,2 palce, který je možné ovládat nejen dotykem, ale také speciálním stylusem Huawei M-Pen. Ten se chlubí podporou až 4096 úrovní tlaku, je tedy velmi přesný.

Tento model se pyšní také trojitým Leica fotoaparátem složeným z širokoúhlého objektivu s rozlišením 40 MPx, 20MPx ultra širokého fotoaparátu a teleobjektivu s rozlišením 8 MPx. Právě kvalitou fotoaparátů by tak měl přístroj mezi konkurencí také vynikat.

S ohledem na vysoký výkon, který je dán osmijádrovým čipsetem Hisilicon Kirin 980 a 8 GB operační paměti, se výrobce zaměřil také na kvalitu chlazení. Smartphone je tak vybaven pokročilým systémem chlazení zvaným SuperCool. Ten si poradí nejen s videi s vysokým rozlišením, ale i s těmi graficky nejnáročnějšími hrami.

Foto: archív výrobce

Huawei Mate 20 X

Standard 5G sice lidé běžně v Česku využívat u modelu Mate 20 X nebudou moci, protože pokrytí sítěmi zatím chybí, přesto může jít o zajímavou volbu pro cestovatele – v zahraničí již 5G sítě fungují a lidé tak budou moci okusit rychlejší připojení. Po zavedení 5G v Česku bude Mate 20 X samozřejmě fungovat i zde bez problémů.

Výrobce cenu prvního 5G telefonu v Česku stanovil na baťovských 24 999 Kč.

Rozvoj 5G internetu v Česku

Na zavedení 5G sítí i se všemi jejich výhodami již tuzemští operátoři usilovně pracují.

Před týdnem například Vodafone spustil lokální 5G síť v Karlových Varech, kde demonstroval na filmovém festivalu reálné využití v praxi. Uskutečnil se zde první holografický hovor v Česku.

Foto: archív operátora

Rychlost 5G připojení od Vodafonu v Karlových Varech

Foto: archív operátora

Rychlost 5G připojení od Vodafonu v Karlových Varech

Síť Vodafonu nyní pokrývá část města a nabízí přenosovou rychlost bezmála 1 Gbit/s – tak rychlé mobilní připojení dosud v Česku v reálném prostředí jinde neexistuje.

V reálných podmínkách testuje 5G také konkurenční O2. Tento operátor demonstroval již minulý měsíc v Kolíně rychlost přes 500 Mbit/s. Pro srovnání, standard 4G nabízí v Česku průměrné rychlosti okolo 45 Mbit/s.

„Sítě páté generace nabídnou odezvu do deseti milisekund, což je až desetkrát méně než u dosavadních technologií. Právě nízká odezva je klíčová pro rozvoj řešení pro průmysl, chytrá města, robotizaci nebo virtuální realitu,“ popsal hlavní přednosti ředitel technologické divize O2 Jan Hruška.

Zkouška 5G připojení v reálných podmínkáchVideo: Novinky

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám