Hlavní obsah

Další krok pro 5G sítě v Česku. ČTÚ přidělí frekvence v červenci

Praha

Český telekomunikační úřad chce přidělit frekvence pro rychlé mobilní sítě 5G v pásmu 700 a 3500 MHz vítězům aukce 1. července příštího roku. Aukční proces chce zahájit v lednu a vlastní přihazování pak v dubnu. Vyplývá to z materiálu pro vládu, který projednala rada ČTÚ.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Kmitočty plánuje regulátor přidělit v době, kdy bude kompletně vypnuté digitální pozemní televizní vysílání DVB-T, které frekvence v pásmu 700 MHz dosud využívá. Termín 1. červenec předpokládá rozhodnutí Evropského parlamentu.

Číňané již pracují na vývoji 6G sítí

Mobil

Aukce má vynést kolem osmi miliard korun. Stát si od aukce slibuje příchod čtvrtého operátora a zvýšení konkurence na trhu, která by přinesla pokles cen.

Původně měla aukce začít už letos na podzim, úřad ji ale nechtěl přerušovat vánočními svátky a podle médií sehrál roli i posun v řízení před Evropskou komisí, která už čtvrtým rokem posuzuje stížnosti Vodafonu na sdílení technické infrastruktury ze strany O2 a T-Mobilu.

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

V Česku je 14,5 milionu aktivních SIM karet. Více než 93 % využívá služby operátorů O2, T-Mobile a Vodafone, zbytek se připojuje přes virtuální mobilní operátory.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám