Hlavní obsah

ČTÚ chce snížit poplatek za pronájem pevné linky

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) hodlá snížit jednorázový poplatek, za který si operátoři pronajímají pevné linky od dominantní Telefóniky O2, až o 41 procent. Pravidelné měsíční platby se však nezmění.

Článek

Od velkoobchodních cen se odvíjí i ceny, za které operátoři nabízí služby koncovým zákazníkům. V případě zlevnění velkoobchodních poplatků mohou operátoři koncové ceny snížit.

"Každé snížení nákladů vytváří operátorům prostor pro vylepšení nabízené služby či její koncové ceny. Ne jinak je tomu i v tomto případě," uvedl mluvčí společnosti GTS Novera Pavel Kaidl.

Současné velkoobchodní ceny za zpřístupnění linek Telefóniky se pohybují od 2068 korun do 2722 Kč bez DPH podle toho, zda se jedná o plný nebo sdílený přístup a o celé vedení nebo jen jeho úsek. Měsíční poplatky za pronájem pak jsou od 53 do 262 korun.

ČTÚ zahájil s O2 správní řízení

"Snížení cen souvisí se zavedením automatizovaného systému na zpracování objednávek na zpřístupnění účastnického vedení," uvedl úřad ve zdůvodnění. Úřad už zahájil s Telefónikou správní řízení, konečné rozhodnutí ale zatím nepadlo. Telefónica proto podle mluvčího Martina Žabky nebude záměr komentovat.

"Ceny budou zveřejněny ČTÚ v rámci veřejné konzultace," uvedl. Podle Kaidla byly dosud ceny za zpřístupnění místní smyčky dominantního operátora v Česku pro ostatní operátory neúměrně vysoké.

Opatřením se chce ČTÚ přiblížit k průměru EU

"Jsme rádi, že po červencovém snížení měsíčního poplatku za přístup k místní smyčce nyní výrazně klesne i cena za samotné zřízení tohoto přístupu. Tímto opatřením se přiblížíme alespoň k průměru Evropské unie," dodal.

Telefónica O2 provozuje téměř dva milióny aktivních pevných linek. Zhruba stejný počet je neaktivní a zákazníci je nevyužívají. Operátoři, kteří si linky od O2 v rámci tak zvaného zpřístupnění místní smyčky pronajímají, na nich většinou nabízejí rychlé připojení k internetu přes ADSL.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám