Hlavní obsah

Co umí nejlevnější mobily s dotykovými displeji

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dotykové displeje jsou fenoménem dnešní doby, který rozpoutala společnost Apple se svým iPhonem. Dávno už ale neplatí, že touto vychytávkou se chlubí jen ty nejdražší přístroje na trhu. Naopak na panely ovládané prstem můžeme stále častěji narazit i mezi nejlevnějšími mobily.

Foto: Samsung

Výrobě levných dotykových mobilů se věnuje například společnost Samsung. Na obrázku je model Star III, jehož ceny startují těsně pod hranicí 1500 korun.

Článek

U vrcholných modelů s cenou okolo deseti tisíc a více je dotykový displej, pomocí kterého se celé zařízení ovládá, prakticky již povinností. Samozřejmostí se ale stávávají i ve střední třídě, tedy v cenové hladině okolo 5000 Kč.

Obě kategorie se zpravidla pochlubí vlastním operačním systémem. Díky němu je do nich možné instalovat nejrůznější aplikace a hry, na trhu jsou jich desítky tisíc. Roli přitom nehraje, zda používáte platformy Android, Windows Phone nebo Apple iOS.

Klávesnice pomalu vymírají také u nejlevnějších přístrojů. Za méně než dva tisíce se na trhu nabízí více než dvě desítky mobilů s dotykovými displeji. Proti dražším přístrojům však mají menší úhlopříčky a nižší rozlišení.

Multimediální funkce

Díky tomu nabídnou menší rozměry a nižší hmotnost, ale na monitoru nedokážou zobrazit tolik informací jako větší bratříčci. Například při čtení zpráv je tak zobrazeno daleko méně textu a obrázky jsou menší.

Levné mobily také zpravidla nejsou vybaveny operačním systémem, a tak se majitelé musí smířit s minimem dostupných aplikací. Kromě telefonování a posílání zpráv je ale i s nimi možné sledovat videa, poslouchat hudbu nebo brouzdat po webu. Některé modely jsou dokonce vybaveny wi-fi adaptérem pro bezdrátové připojení k internetu.

Pro uložení multimediálních dat slouží paměťové karty. Ne každý přístroj je ale podporuje, na což je při výběru nutné dávat pozor. Za samozřejmost lze považovat vestavěný fotoaparát, i když kvalita snímků není zpravidla nijak úchvatná.

LG T375: poradí si se dvěma SIM

Na příznivou cenu se zákazníky snaží nalákat také společnost LG, která nabízí svůj model s označením T375 za necelých 1500 korun. Ten je vybaven dotykovým displejem s úhlopříčkou 3,2 palce a s rozlišením 320 x 240 obrazových bodů.

Foto: LG

LG T375

Nad konkurencí přístroj od LG vyniká podporou dvou SIM karet. To přijde vhod především jedincům, kteří jsou zvyklí využít dvě mobilní čísla – zvlášť pro pracovní a osobní účely. Obě SIM karty dokážou pracovat najednou. V případě potřeby je možné nechat zapnutou pouze jednu.

Slabší stránkou přístroje je vestavěný fotoaparát. Má rozlišení dva megapixely a výsledná kvalita snímků je spíše průměrná. Na čelní straně chybí druhý objektiv pro videokonference úplně.

  • Klady: podpora dvou SIM karet
  • Zápory: průměrný fotoaparát
  • Cena: 1490 Kč

Samsung Star II: malá hvězda

Aktuálně nejlevnějším mobilním telefonem s dotykovým displejem je Samsung Star II. Jeho cena jen mírně převyšuje hranici tisíce korun. Přístroj jihokorejského elektronického giganta je vybaven panelem s úhlopříčkou tři palce a s rozlišením 400 x 240 obrazových bodů.

Foto: Samsung

Samsung Star II

Svou velikostí se příliš neliší od klasických mobilů s klávesnicí. Příjemná je i jeho hmotnost 94 gramů. Samozřejmostí je možnost připojení k bezdrátovým wi-fi sítím i podpora paměťových karet typu microSD. Za nižší cenu zákazníci mohou vděčit především uvedení nového modelu na trh.

Star III má proti levnějšímu předchůdci modernější design, lepší fotoaparát a navíc má i citelně svižnější odezvu. Za tyto výhody si zákazníci připlatí několik stokorun.

  • Klady: nejlevnější dotykový mobil na trhu
  • Zápory: v prodeji je už modernější verze
  • Cena: 1200 Kč

Lumia 520: zlatá střední cesta

Společnosti Nokia se zatím v segmentu chytrých telefonů příliš nedaří. Vylepšit svou pozici na trhu se letos bude snažit především modelem Lumia 520, který i přes svou příznivou cenu nabízí velice slušnou výbavu. Má čtyřpalcový dotykový IPS displej s rozlišením 800 x 480 obrazových bodů.

Foto: Nokia

Nokia Lumia 520

Základem je 1GHz dvoujádrový procesor Snapdragon a 512 MB operační paměti. Úložný prostor bude dosahovat hodnoty 8 GB. Náročnější uživatelé jej budou moci dále rozšířit prostřednictvím paměťových karet typu microSD. Ty se dnes prodávají běžně s kapacitou až 64 GB. Novinka nabídne i pětimegapixelový fotoaparát s automatickým ostřením, který dokáže natáčet videa v rozlišení 720 p.

Ve výbavě nechybí ani bezdrátové standardy wi-fi a Bluetooth. Vše pracuje pod operačním systémem Windows Phone 8. Na zahraničních trzích se Lumia 520 prodává za 139 eur (3600 Kč). Kdy bude novinka dostupná v Česku, zatím zástupci finského výrobce nepotvrdili.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: zatím se v Česku oficiálně neprodává
  • Cena: cca 3600 Kč

Evolve FX520: nadchne velkým displejem

Společnost Evolve uvedla začátkem roku na tuzemský trh chytrý telefon s označením FX520. Novinka láká především na velký dotykový displej, který má úhlopříčku pět palců a rozlišení 800 x 480 obrazových bodů. Především kvůli němu telefon poněkud povyrostl, jeho rozměry jsou 146 x 77 x 11 milimetrů a hmotnost 199 gramů.

Foto: Evolve

Evolve FX520

Výbava novinky nepatří k tomu nejlepšímu, co je aktuálně možné na trhu sehnat, s ohledem na cenovku je ale velice slušná. Srdcem telefonu je dvoujádrový procesor ARM CortexA9 taktovaný na 1 GHz, který má k dispozici 4 GB paměti. Model FX520 nabídne také vestavěný fotoaparát s rozlišením pět megapixelů, který je navíc vybaven i vestavěným bleskem. Samozřejmostí pak jsou technologie wi-fi i Bluetooth.

  • Klady: prostorný displej
  • Zápory: plasty na zadní straně telefonu působí laciným dojmem
  • Cena: 4600 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám