Hlavní obsah

Chytrým telefonům se nedaří ani v Česku, prodej klesl o šest procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Celosvětový prodej chytrých telefonů konečným uživatelům se ve druhém čtvrtletí meziročně snížil o 1,7 procenta na 368 milionů přístrojů. A situace není o moc lepší ani v českých luzích a hájích. V tuzemsku prodej smartphonů klesl ve stejném období o šest procent na 1,028 milionu zařízení. Nejvíce prodaly firmy Samsung, Huawei a Apple. Uvedla to analytická firma Gartner.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Český trh nicméně v předchozím čtvrtletí na rozdíl od světového meziročně rostl přibližně o sedm procent. V regionu střední a východní Evropy klesaly ve druhém čtvrtletí meziročně všechny sledované trhy," uvedl Gartner v komentáři.

Korejský Samsung prodal v Česku v druhém čtvrtletí 369 000 chytrých zařízení, což je o 50 000 meziročně více. Naopak druhému Huawei odbyt klesl o 17 000 na 154 000 zařízení. Třetí Apple měl prodeje nižší, a to o 22 000 na 148 000 telefonů.

Celosvětově ale prodeje Huawei vzrostly o 3,8 procenta, a to navzdory omezením a embargům oznámeným během druhého čtvrtletí, což vedlo k prudkému poklesu přístrojů této značky v průběhu čtvrtletí. Po ohlášení odkladu embarga se prodejní výsledky Huawei opět mírně zlepšily. Společnosti se také podle Gartneru podařilo vykompenzovat ztráty na globálních trzích silnou reklamní kampaní a posílením své značky na domácím čínském trhu, kde meziročně posílila o 31 procent.

Trh s chytrými telefony celosvětově klesl o 1,7 procenta na 368 milionů zařízení. Podle analytiků Gartneru budou světové prodeje chytrých telefonů slabé i po zbytek letošního roku.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám