Hlavní obsah

Chytré telefony od Sony zlevnily o tisíce korun

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S nástupem nového školního roku se výrazně propadly ceny chytrých telefonů od společnosti Sony. Konkrétně v případě modelů Xperia 10 a Xperia 10 Plus je při nákupu možné ušetřit klidně i více než dva tisíce korun. Vyplývá to z informací nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz.

Sony Xperia 10Video: archív výrobce

 
Článek

Především velikostí, ale zároveň i nabízeným výkonem se od sebe liší telefony Xperia 10 a Xperia 10 Plus od společnosti Sony. Největší propad ceny je přitom patrný u menší desítky. Ta byla ještě v červnu v tuzemských obchodech za 8500 Kč, podle Zboží.cz ji je aktuálně možné zakoupit už za 5990 Kč. Ušetřit je tak možné více než 2500 Kč.

Atraktivnější cenovky se dočkalo také větší plusko, model Xperia 10 Plus je totiž v obchodech nabízen za 8700 Kč. Ještě v červnu cena přitom byla 9750 Kč, což je o 1050 Kč více.

Co za tuto sumu případní zájemci dostanou? Základní desítka je vybavena šestipalcovým displejem, plusko pak 6,5palcovým.

Obě novinky sází na extrémně protáhlé dotykové panely s poměrem stran 21:9 a rozlišením Full HD+. Díky tomu se při sledování filmů nezobrazují černé rámečky okolo, ale je skutečně využita celá obrazová plocha. Protáhlá obrazovka se hodí také při práci, kdy se displej rozdělí na dvě části – na každé se pak zobrazuje jedna aplikace.

Sony Xperia 10 PlusVideo: archív výrobce

Výkon víceméně odpovídá střední třídě. Menší desítka sází na osmijádrový čipset Snapdragon 630 a 3GB paměť, plusko má pak 4 GB operační paměti a výkonnější osmijádrový procesor Snapdragon 636. Oba telefony přitom nabízejí shodně kapacitu 64 GB.

Xperia 10 má na zadní straně duální fotoaparát s rozlišením 13 a 5 MPx. Také u pluska je optika duální, rozlišení je však 12 a 8 MPx.

Foto: archív výrobce

Zleva Xperia 10 a Xperia 10 Plus

Není všechno zlato, co se třpytí

Nejnižší cena se automaticky nerovná nejlepší nabídka. V řadě případů totiž přístroje nemusejí být pro český trh určeny, což může přinést celou řadu problémů.

Obchodníci například nabízejí přístroje, které neobsahují češtinu. Za její dodatečnou instalaci si pak nechají pěkně připlatit. Některé modely zase nejsou určeny do provozu v tuzemských sítích, a tak se může stát, že si s telefonem sice zavoláte, ale rychlý internet nespustíte.

Před nákupem podobných telefonů je tedy vždycky vhodné si obchodníka pořádně „proklepnout“. Pomoci při výběru může také nákupní rádce Zboží.cz od společnosti Seznam. Návštěvníci na něm naleznou uživatelské recenze, ve kterých se lidé dělí o své zkušenosti s produktem. Často tak upozorňují i na jeho neduhy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám