Hlavní obsah

Chcete vrátit peníze? Podvodníci se vydávají za pracovníky Vodafonu

Novinky, Lenka Zoulová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani před Štědrým dnem kybernetičtí piráti nelení. V podvodných e-mailech se vydávají za pracovníky Vodafonu a slibují lidem vrácení peněz. Ve skutečnosti ale prostřednictvím této phishingové zprávy chtějí z důvěřivců vylákat citlivé osobní informace. Před hrozbou varovali pracovníci Vodafonu.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Logo Vodafone

Článek

„Zaznamenali jsme e-maily, které se tváří, jako by byly poslané od Vodafonu, ve skutečnosti ale obsahují odkazy na jiné webové stránky a jde o podvod,“ varovali pracovníci Vodafonu.

Podle nich mají doposud zachycené podvodné e-maily předmět znějící například „Oznámení o vrácení peněz Vodafone”. Vyloučeny samozřejmě nejsou ani jiné varianty. E-mail vyzývá ke kliknutí na odkaz „muj.vodafone.cz/refund”, který ale Vodafone v praxi vůbec nepoužívá. Avizovaná adresa totiž ve skutečnosti směřuje na úplně jinou stránku, která není na doméně vodafone.cz.

Foto: repro Vodafone

Ukázka podvodného e-mailu pod hlavičkou Vodafonu

„Odesílatelem není Vodafone, když se pečlivě podíváte na adresu odesílatele, uvidíte, že skutečná adresa odesílatele nemá s Vodafonem nic společného,“ varovali zástupci operátora.

Hned několik podvodných e-mailů, které mimochodem chodí i lidem, kteří nemají s Vodafonem nic společného, směřovalo na stránky „vodafone-gift.com/vodafone/”. Ty jsou v současnosti zablokované. Je však velmi pravděpodobné, že podvodnou nabídku přesunou kyberzločinci na úplně jinou adresu. Obezřetnost je tedy stále na místě.

„Na e-mail neodpovídejte a rovnou ho smažte. Uvedené informace o částce k zaplacení nebo vrácení jsou vymyšlené,“ uzavřeli pracovníci Vodafonu s tím, že podvodníkům jde především o vylákání citlivých osobních údajů. Stejně tak ale důvěřivce mohou připravit o peníze.

Dárky z druhé ruky? Pozor na podvodníky na internetu

Vánoce

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám