Hlavní obsah

Ceny mobilů i notebooků klesly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrná cena mobilního telefonu v tuzemských e-shopech klesla letos za první pololetí o devět procent na 6390 korun. Ceny notebooků a tabletů na začátku roku rostly, poté se ale trend obrátil. Za prvních šest měsíců roku tak průměrná cena v této kategorii klesla o šest procent na 15 000 korun. Vyplývá to z výsledků měření společnosti Karsa Technologies, která analyzuje ceny zboží v e-shopech.

Foto: Albert Gea, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ceny mobilů prudce padaly zejména v lednu a únoru v době povánočních slev. Klesající trend ale bylo možné registrovat během celého pololetí. Červnová průměrná cena v e-shopech byla o 616 korun nižší proti lednové, která byla po vánočních svátcích ještě na hodnotě převyšující 7000 korun.

Na zajímavé cenové nabídky je možné narazit velmi často především u čínské produkce. Není ale všechno zlato, co se třpytí. Obchodníci například nabízejí přístroje, které neobsahují češtinu.

Některé modely zase nejsou určeny do provozu v tuzemských sítích, a tak se může stát, že si s telefonem sice zavoláte, ale rychlý internet nespustíte. Před nákupem je tedy vždycky vhodné si obchodníka pořádně „proklepnout“.

U špičkových mobilů klidně i několik tisíc

Například na internetových fórech nebo nákupních rádcích, jako je Zboží.cz. Návštěvníci na něm naleznou uživatelské recenze, ve kterých se lidé dělí o své zkušenosti s produktem. Často tak upozorňují i na jeho neduhy.

Na Zboží.cz je možné najít zároveň nejvýhodnější cenu. Stačí do vyhledávače zadat název požadovaného telefonu, případně ještě hledání upřesnit doplňujícími informacemi, například zda je přístroj na prodejně dostupný k okamžitému vyzvednutí nebo jakou má barvu.

Během prázdnin bylo možné ušetřit při nákupu špičkových smartphonů klidně i několik tisíc korun. [celá zpráva]

Paměťové karty také zlevnily

Zlevnily také paměťové karty. Jejich průměrná cena v lednu činila 3685 korun, v červnu to bylo již 2703 korun. Zatímco ceny paměťových karet a mobilů klesaly v prvním pololetí prakticky rovnoměrně, výkyvy cen bylo možné registrovat v případě tabletů a notebooků. V této kategorii byla v lednu průměrná cena 15 972 korun.

V první polovině letošního roku se do cen elektroniky promítl silný kurz amerického dolaru. Po zpevnění k hodnotě 26 korun nyní americká měna obchoduje za 23,50 Kč/USD. Elektronika prochází neustále cenovou erozí, kdy na trh průběžně přicházejí lepší a levnější modely a ceny těch starších klesají. Mezi výrobci elektroniky také panuje velká konkurence, která tlačí ceny dolů.

Reklama

Výběr článků

Načítám