Hlavní obsah

Celosvětový prodej mobilů loni stoupl o třetinu, největším prodejcem je Nokia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V loňském roce stoupl celosvětový prodej mobilů o 32 procent. Prodalo se rekordních 1,6 miliardy přístrojů. Jedničkou na trhu je nadále společnost Nokia, které se podařilo v minulém roce prodat 461,3 miliónu telefonů. Uvedla to analytická firma Gartner.

Foto: mif, Novinky

Nokia

Článek

Dvojkou trhu je společnost Samsung s 281 milióny prodaných přístrojů. Třetí pozice patří LG, která prodala 114 miliónů telefonů. Další dvě příčky patří značkám Research In Motion (RIM) a Apple.

Odbyt chytrých telefonů vzrostl o 72 procent a tvořil téměř pětinu celkového trhu. "Silné prodeje chytrých telefonů ve 4. čtvrtletí protlačily značky RIM a Apple v celosvětovém žebříčku na čtvrté a páté místo před Sony Ericsson a Motorolu," uvedla analytička Gartneru Carolina Milanesiová.

Ve východní Evropě se loni prodalo 13,1 miliónu chytrých telefonů s operačním systémem. Jejich odbyt v posledním čtvrtletí vzrostl proti předchozímu období o 17 procent, zatímco celkový trh rostl 11procentním tempem.

Vedoucím hráčem mezi smartphony byla Nokia s podílem 75 procent. U některých operátorů, jako například u české O2, byla Nokia nejprodávanější značkou v předvánočním období. Zařízení vybavená operačním systémem Android od Google Nokii konkurovala především v nižších cenových relacích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám