Hlavní obsah

Apple a Sony příští týden změří síly

Novinky, ort

Hned dva různí technologičtí giganti budou příští týden bojovat o přízeň fanoušků nové elektroniky. Na stejný den – na středu – totiž naplánovaly velké tiskové konference společnosti Sony a Apple. Zatímco první jmenovaný podnik se chystá vytáhnout s novým PlayStationem, americký počítačový gigant bude lákat na novou generaci iPhonů.

Foto: archív výrobce

Pozvánka na tiskovku společnosti Apple

Článek

Zástupci společnosti Apple již vybraným novinářům rozeslali pozvánky. Tentokrát však nechtěli vůbec nic o nových produktech naznačit. „Uvidíme se sedmého,“ stojí v jednoduché pozvánce.

Zástupci Sony zatím sice oficiálně médiím pozvánky nerozeslali, nicméně hned podle několika zahraničních zdrojů je jejich tiskovka naplánována také na středu 7. září.

IPhony s pořadovým číslem sedm

Již tradičně bychom se měli dočkat dvou nových smartphonů společnosti Apple, konkrétně by se mělo jednat o iPhone 7 a 7 Plus. [celá zpráva]

Oba modely by se od sebe měly lišit především úhlopříčkou displeje – menší nabídne 4,7 palce a větší 5,5 palce. Proti aktuálně nabízeným modelům 6S a 6S Plus by si měly obě novinky polepšit především v otázce výkonu.

Menší iPhone 7 by se měl dočkat fotoaparátu s optickou stabilizací. Ta byla u aktuálních šestek výsadou pouze většího bratříčka. Dlouho se spekuluje také o tom, že americký počítačový gigant nevybaví nové iPhony klasickým sluchátkovým konektorem 3,5 mm.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 6S a 6S Plus

Na hry s výkonnějším hardwarem

Chystaná akce společnosti Sony by měla udělat radost především hráčům. Podle dřívějších spekulací by měl být totiž k vidění nový PlayStation, server Polygon dokonce minulý týden informoval o tom, že nové herní systémy mají být rovnou dva. [celá zpráva]

Jeden z nich bude extrémně výkonný, druhý pak má být pouhým vylepšením aktuálně nabízené čtyřky. O výkonnějším modelu se toho zatím moc neví, druhá novinka je zatím známá pod kódovým označením PlayStation Neo. U ní bude použit sice tentýž procesor jako v aktuálně prodávané čtyřce, ale bude pracovat na vyšší frekvenci.

Konkrétně tedy půjde o čip s architekturou Jaguar, jehož osm jader bude taktováno na 2,1 GHz. Jen pro připomenutí, současná generace PlayStation 4 pracuje při frekvenci 1,6 GHz. Výkon procesoru by měl být tedy 1,3krát vyšší.

Ještě většího zvýšení výkonu se dočká grafický čip, který bude již tradičně pocházet z dílen společnosti AMD. Grafické jádro však bude mít dvakrát více výpočetních bloků a místo taktu 800 MHz bude pracovat na 911 MHz. Podle uniklých dat by tak měl grafický výkon v konečném důsledku narůst 2,3krát.

Foto: archív výrobce

PlayStation 4

Anketa

Jaká technologická novinka vás láká více?
Chytré telefony Apple iPhone 7 a 7S
43,1 %
Televizní konzole Sony PlayStation
56,9 %
Celkem hlasovalo 1293 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám