Hlavní obsah

Android i Windows dokážou vyzrát na zloděje

Operační systémy pro chytré telefony Android a Windows budou mít funkci kill-switch, která má zabránit krádežím mobilních telefonů. Díky této funkci bude možné telefony na dálku zablokovat, takže jejich krádež by neměla mít smysl. Informoval o tom server BBC. Dva největší výrobci mobilních telefonů, tedy americký Apple a jihokorejský Samsung Electronics, už tuto funkci v některých svých přístrojích nabízejí.

Foto: Reuters

Dva největší výrobci mobilních telefonů, tedy americký Apple a jihokorejský Samsung Electronics, už tuto funkci v některých svých přístrojích nabízejí.

Článek

Úřady tlačí na technologické společnosti, aby podnikly kroky, které by krádeže telefonů mohly pomoci omezit. Podle jejich názoru by právě funkce kill-switch toto mohla řešit.

Krádeže chytrých telefonů jsou po celém světě velkým problémem. Podle amerických úřadů bylo jen loni v USA ukradeno 3,1 miliónu mobilních přístrojů, což byl téměř dvojnásobek počtu ukradených přístrojů v roce 2012. S krádeží nebo ztrátou mobilního přístroje měl loni zkušenost jeden ze tří Evropanů. V Jižní Koreji pak krádeže mobilních přístrojů stouply mezi roky 2009 a 2012 pětinásobně.

Zabezpečte naše chytré telefony 

Ve snaze vypořádat se s tímto problémem zahájili politici iniciativu nazvanou Zabezpečte naše chytré telefony. Její součástí je tlak na technologické firmy, aby podnikly kroky, které zajistí, že krádež mobilního telefonu již nebude tak lákavá.

"Aktivace kill-switch dělá z vysoce kvalitního multimediálního přístroje, který se dá snadno prodat, pouze hromadu umělé hmoty a skla," uvádí se ve zprávě generálního prokurátora New Yorku.

Úřady tvrdí, že funkce nazvaná aktivace zámku, kterou představil Apple u svých iPhonů s operačním systémem iOS 7 loni v září, pomohla krádeže telefonů výrazně snížit. Podle zprávy amerického prokurátora počet krádeží přístrojů Applu za prvních pět měsíců letošního roku klesl v New Yorku o 17 procent. Za šest měsíců od uvedení funkce do provozu pak krádeže iPhonů v Londýně klesly ve srovnání s předchozími šesti měsíci o 24 procent a v San Franciscu o 38 procent. Naopak krádeže dalších oblíbených mobilních přístrojů ve stejné době vzrostly.

Reklama

Výběr článků

Načítám