Hlavní obsah

8K videa dají pamětím mobilů pěkně zabrat

Novinky, huj

Fotoaparáty v chytrých telefonech jsou rok od roku kvalitnější, nejnovější generace prémiových smartphonů tak bez problémů zvládají natáčet videa v rozlišení 8K. Kvůli tomu ale dramaticky rostou nároky na paměť nových přístrojů, jak upozornil server The Verge.

Chytrý telefon Galaxy S20 Ultra od společnosti SamsungVideo: archív výrobce

 
Článek

Debatu o náročnosti 8K videí rozpoutala nová řada prémiových smartphonů Galaxy S20. Všechny tři nové smartphony dvacítkové řady totiž umí natáčet video v takto extrémně jemném rozlišení. Standard 8K totiž nabízí 7680 x 4320 obrazových bodů.

Pro lepší představu – proti standardu 4K nabízí tedy videa u 8K rozlišení čtyřikrát více pixelů, ve srovnání s Full HD je tedy obraz dokonce až 16krát detailnější.

Pikantní na tom je, že standard 8K v současnosti nabízí jen ty nejlepší televizory, které se prodávají za poměrně vysoké částky. Daleko rozšířenější je rozlišení 4K, levnější přístroje si pak musí vystačit s Full HD rozlišením. A prakticky to samé v bledě modrém platí také pro monitory u počítačů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Porovnání různých velikostí rozlišení.

Samsung nicméně věří, že budoucnost je v 8K rozlišení, což je jistě pravda. Nové telefony nicméně jasně ukazují, jak náročné je takto jemné rozlišení na paměť telefonů. Pouhá minuta videa potřebuje totiž 600 MB úložného prostoru. To je takřka stejná velikost, jakou má hodinový film v nižším rozlišení nebo celé cédéčko s hudebním albem.

Mimochodem právě fotoaparáty jsou u nových smartphonů od Samsungu jedním z největších lákadel. Modely Galaxy S20 a S20+ mají hlavní senzor s rozlišením 64 megapixelů, Galaxy S20 Ultra má 108 megapixelů.

Za 23, ale klidně i 40 tisíc. Rozdíly v cenách špičkových samsungů jsou propastné

Mobil

Smartphony řady Samsung Galaxy S20 naživoVideo: Novinky

Velký snímač dokáže podle výrobce zachytit více světla, což znamená kvalitní snímky i v horších světelných podmínkách. Galaxy S20 Ultra 5G jde ještě o krok dál a umožňuje dynamicky přepínat mezi vysokým rozlišením 108 MPx a 12 MPx, kdy obraz vzniká spojením devíti pixelů do jednoho již na úrovni senzoru.

Vedle hlavního senzoru mají všechny tři telefony na zadní straně také teleobjektiv, širokoúhlý objektiv a ultraširokoúhlý objektiv. Mezi jednotlivými fotoaparáty je možné dle libosti přepínat.

Více se o nových smartphonech od Samsungu dozvíte v našem dřívějším článku.

Foto: archív výrobce

Detialní pohled na fotoaparát modelu Galaxy S20 Ultra

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám