Hlavní obsah

Snižte pokutu za přechod k jinému operátorovi, doporučil hospodářský výbor

Pokuta za přechod k jinému mobilnímu operátorovi se asi sníží a lhůta pro převod telefonního čísla bude kratší. Schválení novely o elektronických komunikacích, která změny předpokládá, ve středu doporučil Sněmovně hospodářský výbor. Úpravy by měly vést k větší konkurenci mezi operátory a v konečném důsledku k poklesu cen.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pokuta za přechod k jinému mobilnímu operátorovi by podle novely měla klesnout z 20 na pět procent z ceny, která jim ještě zbývá do data, kdy smlouva skončí. V případě ukončování smlouvy na dobu určitou by lidé po třech měsících jejího trvání nehradili nic.

Doba pro převedení čísla při změně mobilního operátora by se měla zkrátit z deseti dnů na dva pracovní dny. Zákazník by při přechodu ke konkurenci také nemusel kontaktovat svého dosavadního operátora.

Výbor podpořil vládní novelu ve znění celkového pozměňovacího návrhu Patrika Nachera (ANO) a Martina Jiránka (Piráti), který ji zpřesňuje. Jde například o identifikaci zákazníka, který o přenos čísla žádá, a o možnost žádat vrácení nespotřebovaného kreditu na předplacené kartě. Zatímco vrácení nespotřebovaného kreditu by operátor mohl zpoplatnit, u přenesení telefonního čísla by zákon výslovně stanovil, že je bezplatné.

Měl by také vzniknout kalkulátor, díky němuž by si klienti mohli nezávisle porovnat ceny jednotlivých operátorů. Srovnávací nástroj provozovaný Českým telekomunikačním úřadem by hodnotil také kvalitu služeb.

Může se Vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám