Hlavní obsah

Nový trik dotěrů na telefonu: zboží jen představují

Právo, Jindřich Ginter

Některé obchodní firmy navzdory přísnější ochraně osobních údajů podle GDPR pořád nahodile volají lidem, aby jim nabízely kdeco, od údajně rychlejšího internetu až po zaručeně výhodné investice. Našly si však obezličku, aby je za to už nikdo nemohl popotahovat u Úřadu pro ochranu osobních údajů. Prý nic nenabízejí, jen představují.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zvoní mobil: „Rád bych vám představil investiční společnost XY. Rád bych vám představil investiční možnosti u německé společnosti XY,“ jde nekompromisně za svým mladý mužský hlas.

Zájem většina lidí zpravidla nemá. Odkud ale na ně berou podobné firmy telefonní číslo? „Ze soukromého archivu našeho sekretariátu,“ zní odpověď.

A co přísnější ochrana osobních údajů a nevyžádané obchodní hovory, které jsou na pranýři stejně jako nevyžádané e-mailové zprávy? Právníci slovíčkaří, a tak se slovíček chytají i ti, proti nimž je regulace namířena.

Kdo to volá?

„Já vám, ale nic nenabízím, ani slůvkem jsem vám nic nenabídl, jen vám představuji společnost, jen představuji,“ vymezuje se muž ve sluchátku. Je ale znát, že už chce hovor ukončit.

Zkušenosti z call center, kde se sluchátky na uších sedí armáda telefonistů, hovoří jasně: ze sta lidí, které tzv. navolají, se deset zaposlouchá, a z těch deseti, kteří se baví dál, tři čtyři nakonec nějaký ten obchod uzavřou.

I tato pouhá tři procenta „navolaných“ z mnohatisícové databáze porůznu získaných čísel, která uzavřou objednávku, stačí, aby se vydělalo na čemkoliv. Potíž je v tom, že v informační záplavě a v době široké nabídky v obchodech i na internetu to lidi fakt otravuje.

„Pořád mi někdo volá i obden. Nabízejí mi modem a rychlejší internet. Našla jsem si to telefonní číslo volajícího na internetu, prostě otravují lidi,“ řekla Právu paní Marie z Prahy.

Jak se jich zbavit

Má pravdu. K tomuto konkrétnímu číslu se na webu KdoMiVolal.eu vážou četné poznámky typu „opakovaně volá několikátý den, otravný, nebrat. Po zvednutí se ozývá nějaká muzika, z čísla mi bylo voláno už několikrát“. Obdobných webů s otravnými čísly je vícero, stačí zadat dané číslo do vyhledávače.

Další možností je volajícího odradit, protože obchodníky honí hlavně čas. Můžete mu sdělit, že si hovor nahráváte, nebo třeba volajícího zahrnete takovými požadavky na objednávku, že ho to přestane bavit.

Typicky to funguje u finančních produktů, jako je třeba pojištění, když vyjmenujete škálu požadavků a dodáte, že byste chtěli slevu.

A pokud vám to samé číslo volá pořád dokola, není nic snadnějšího než ho ve svém mobilu zablokovat. Když vám bude znovu vyzvánět, uslyší jen tón pro obsazeno.

Reklama

Výběr článků

Načítám