Hlavní obsah

MWC 2019: Huawei jde po krku Samsungu i Applu, ukázal skládací smartphone

Novinky, mif
Barcelona

Očekávání se naplnila. Společnost Huawei představila na veletrhu MWC 2019 ve španělské Barceloně vlastní chytrý telefon, který je přímým konkurentem nedávné novinky Galaxy Fold od Samsungu. Oba modely zástupci čínského výrobce důkladně srovnávali. A na mušku si vzali také nejnovější iPhone od Applu.

Huawei Mate XVideo: archív výrobce

 
Článek

Novinka se jmenuje Huawei Mate X a staví na úplně jiném principu než konkurenční Galaxy Fold. Přístroj od Samsungu má totiž dva displeje, na vnější straně je menší displej, a když zařízení rozložíte, zpřístupníte druhou větší obrazovku.

Proti tomu si přístroj od čínského podniku vystačí s jednou obrazovkou, která ve složeném stavu obepíná zařízení z venkovní strany, přes jednu bočnici. Díky takové konstrukci je celý přístroj neskutečně tenký – jednoduše proto, že Huawei nemusel integrovat do útrob zařízení tolik součástek.

Foto: Profimedia.cz

Generální ředitel Huawei CBG Richard Yu ukazuje nový skládací mobil

Foto: Profimedia.cz

Novinka v rozloženém stavu

V rozloženém stavu je tloušťka zařízení pouze 5,4 mm, ve složeném pak 11 mm.

Když je přístroj rozložený, máte k dispozici v podstatě osmipalcový tablet s rozlišením 2480 x 892 obrazových bodů. Ve složeném stavu jsou obě obrazovky stále funkční – ta na přední straně má úhlopříčku 6,6 palce a rozlišení 2480 x 1148 pixelů, ta na zadní pak 6,38 palce a 2480 x 892 obrazových bodů.

Větší displej, více funkcí

Právě v otázce konstrukce zástupci společnosti několikrát srovnávali představenou novinku s konkurencí. Ve složeném stavu je totiž půdorys přístroje menší než iPhone XS Max, ale „nabízí toho daleko více“. Proti modelu od Samsungu pak Mate X nabízí větší obrazovku a kompaktnější rozměry.

Foto: archív výrobce

Huawei Mate X

„Revolučního tvaru nového smartphonu se podařilo dosáhnout díky neúnavnému úsilí společnosti Huawei v oblasti vývoje a výzkumu. Tento přístroj představuje cestu do nezmapovaných oblastí. Huawei Mate X kombinuje 5G, skládací obrazovku, AI a zcela nový způsob propojení s ostatními přístroji, což přináší spotřebitelům bezprecedentní uživatelský zážitek. Mate X bude prvním klíčem spotřebitelů k otevření dveří k inteligentnímu bydlení pomocí 5G sítí,“ řekl generální ředitel Huawei CBG Richard Yu.

Fotoaparáty jsou pouze na jedné straně a díky ohebnému displeji je s nimi možné fotit autoportréty i klasické momentky. Objektivy jsou k dispozici tři; základní senzor má rozlišení 40 MPx, druhý má 16 MPx a slouží k zachycování krajin, má tedy širší ohnisko. A konečně třetí je teleobjektiv s trojnásobným optickým přiblížením, jeho rozlišení je však pouze 8 MPx.

Foto: archív výrobce

Huawei Mate X

Cena nepotěší

Telefon je vybaven nejvýkonnějším čipem z portfolia společnosti Huawei – modelem Kirin 980, který kombinuje výkonná a úsporná jádra. V praxi by tak měla být novinka v porovnání s předchůdcem o 20 % výkonnější, a přitom až o 40 % šetrnější k baterii. Smartphone mimochodem nabízí baterii s kapacitou 4000 mAh.

V prodeji se mimochodem objeví jediná konfigurace, která bude mít k dispozici 8 GB operační paměti a 512 GB úložný prostor. Akumulátor nabízí kapacitu 4500 mAh. Pomocí nabíječky Huawei 55W SuperCharge je možné telefon dobít zpět na 85 % za pouhých 30 minut.

Huawei Mate X se objeví v prodeji zhruba v polovině roku. Přesnou cenu pro tuzemský trh výrobce neupřesnil, ale s největší pravděpodobností přesáhne hranici 60 000 Kč.

Foto: archív výrobce

Huawei Mate X

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám