Hlavní obsah

Apple zlevňuje nejnovější iPhony. Češi ale mají smůlu

Novinky, mif

Společnost Apple začala ve velkém zlevňovat nejnovější iPhony, které byly představeny loni na podzim. Tuzemští fanoušci nakousnutého jablka ale příliš důvodů k jásotu nemají, alespoň prozatím se plošné zlevňování týká výhradně čínského trhu, který je pro amerického počítačového giganta v současnosti nejdůležitější.

Apple iPhone XS a XS MaxVideo: archiv výrobce

 
Článek

Apple není zrovna v jednoduché situaci. Začátkem měsíce totiž musel tento technologický gigant po téměř 12 letech snížit odhad vývoje tržeb. Jedním z důvodů, který za neuspokojivým výsledkem stojí, je slabý odbyt nejnovější generace iPhonů.

Vedení společnosti proto nyní hledá cesty, jak zákazníky lépe motivovat ke koupi. A cenotvorba je patrně tím nejsilnějším argumentem, který by měl uživatele přilákat do obchodů s logem nakousnutého jablka.

Apple iPhone XR Video: archiv výrobce

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Zleva: iPhone XS a XS Max

Na Čínu se přitom Apple nezaměřil náhodou. Právě nejlidnatější země světa představuje pro podnik jedno z nejdůležitějších odbytišť. Je navíc vcelku možné, že pokud nový obchodní model zafunguje v Číně, vedení firmy nabídne levnější iPhony také ve zbytku světa.

Například iPhone XR zlevnil v Číně z původních 6999 jüanů (23 100 Kč) na 5799 jüanů, tedy v přepočtu na 19 100 Kč. Klidně i několik tisíc korun je možné ušetřit také při nákupu iPhonů XS a XS Max.

V Česku startují aktuálně ceny iPhonu XR na 22 490 Kč. Za nejlevnější provedení iPhonu XS pak případní zájemci zaplatí 29 990 Kč, verze XS Max vyjde na 32 990 Kč a více.

Co umí nové iPhony

Nové iPhony XS a XS Max nabízejí úhlopříčky 5,8 a 6,5 palce, iPhone XR má pak 6,1palcovou obrazovku. Proti loňské vlajkové lodi s římskou číslovkou deset v názvu citelně u všech novinek narostl výkon. Čip navíc podporuje strojové učení v reálném čase.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone XS

Foto: archív výrobce

Nové iPhony XS a XS Max

To v praxi bude využito například pro nejrůznější hry v rozšířené realitě. Namíříte fotoaparát například na desku stolu a na displeji telefonu uvidíte virtuální předměty, které na ní budou ležet. Hrát tímto způsobem bude možné nejrůznější hry, a to i ve více lidech.

Vylepšení se u modelů XS a XS Max dočkaly také fotoaparáty, u těchto novinek jsou momentky pořizovány ve spolupráci se systémem umělé inteligence. Díky tomu dovede jablečný smartphone například sám poznat, že fotí v protisvětle, a složit snímek z několika expozic tak, aby vypadal co možná nejlépe a bylo v něm co nejvíce detailů. Na zadní straně je umístěna duální optika, přičemž každý senzor má rozlišení 12 megapixelů.

Více se o všech třech nových iPhonech dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

Apple iPhone XR

Foto: archív výrobce

Apple iPhone XR

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám