Hlavní obsah

Rusko následuje Evropu, ruší vnitrostátní roaming

Moskva

Čtyři hlavní mobilní operátoři v Rusku začali rušit roaming uvnitř svých sítí na území Ruska, který až dosud uplatňovali. První z nich tak učinil v pondělí, zbývající se k tomu chystají v příštích dnech. Na dodatečných poplatcích za poskytování služeb mimo domovský region uživatele získali čtyři největší operátoři loni 30 miliard rublů (10,1 miliardy Kč), odhaduje list Vedomosti.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Roaming v Evropské unii, tedy příplatky za používání mobilního telefonu v zahraničí, v EU skončil v polovině června loňského roku. Zhruba o měsíc později ruský protimonopolní úřad nařídil "velké čtyřce" mobilních operátorů skoncovat s vnitrostátním roamingem.

Pobírání poplatků za poskytování služeb mimo domovský region uživatele je podle úřadů neopodstatněné a mezitím i ruští poslanci přistoupili ke schvalování zákona o zrušení vnitrostátního roamingu jako archaismu, který brání rozvoji služeb.

Protimonopolní úřad i sami operátoři ujišťují, že zrušení roamingu by nemělo vést ke zdražení základních tarifů. Každopádně všechny příchozí hovory v rámci Ruska mají být bezplatné. Vládní list Rossijskaja gazeta však odhadl, že zrušení roamingu nebude pro všechny spotřebitele výhodné. Na telefonátech hodně ušetří ti, kteří hodně cestují po Rusku, "zaplatí" za to naopak ti, kteří zůstávají doma ve svém regionu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám