Hlavní obsah

Nové odolné sklo má skoncovat s rozbitými displeji tabletů a mobilů

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobci se neustále snaží zvyšovat odolnost chytrých telefonů a tabletů, jejich největší slabinou ale stále zůstává displej. Nová generace odolných skel Gorilla Glass od společnosti Corning nicméně slibuje, že tomu v dohledné době bude jinak. Dotykové plochy by se už neměly rozbíjet tak snadno.

Foto: archív výrobce

Chytrý telefon s odolným sklem Gorilla Glass (ilustrační foto)

Článek

Stačí jeden nešikovný pád a displeje smarpthonů a tabletů se okamžitě roztříští. Prasklá sklíčka, která svým vzhledem připomínají pavučinu, by však uživatele už strašit neměla. Zástupci společnosti Corning totiž u odolného skla Gorilla Glass 6 ukázali, že si nechá líbit opravdu hodně.

Výrobce slibuje, že díky nové technologii displej přežije bez jakékoliv újmy přinejmenším 15 pádů, a to z výšky až jednoho metru. Pokud tedy smartphone nebo tablet vypadne uživateli nešikovně z kapsy u kalhot, neměl by se hned rozbít.

Sklo je chemicky zesíleno

„Gorilla Glass 6 má zcela nové složení skla, které je chemicky zesíleno. Díky tomu poskytuje výrazně vyšší odolnost, než tomu bylo u předchůdce,“ prohlásil John Bayne, viceprezident společnosti Corning.

V laboratořích testovali technici úspěšně pády dokonce ještě z vyšších výšek a celá řada takových testů byla úspěšná. Výrobce však již nedeklaruje, že vydrží všech 15 pádů bez újmy.

První přístroje už před Vánocemi

Odolná skla od společnosti Corning využívá celá řada zavedených výrobců. Například jde o společnosti Acer, Asus, Lenovo, LG, Meizu, Motorola, Samsung, ZTE, Huawei a CAT.

Lze tedy předpokládat, že právě telefony a tablety těchto společností budou novými odolnými skly Gorilla Glass 6 vybaveny. První přístroje by se na pultech obchodů měly objevit ještě v letošním roce, pravděpodobně před Vánocemi.

Jak odolné sklo od společnosti Corning bude v praxi, ukážou samozřejmě až první nezávislé testy.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám