Hlavní obsah

Zájem o iPhony je slabý, Apple snížil objednávky na díly

Novinky, ort

O trojici nejnovějších iPhonů je menší zájem, než společnost Apple původně očekávala. Proto se americký počítačový gigant rozhodl snížit objednávky součástek nutných pro montáž nových smartphonů, prodeje zkrátka váznou. Informoval o tom japonský list Nikkei.

Apple iPhone 8 a 8 PlusVideo: archív výrobce

 
Článek

Podle očekávání Applu se v letošním roce prodá pouze 80 miliónů iPhonů, což je zhruba o 20 procent méně než za loňský rok. Vedení podniku proto již kontaktovalo dodavatele jednotlivých součástek s žádostí, aby byla výroba utlumena o pětinu.

Snížené objednávky se přitom mají týkat především tří nových iPhonů, které se ukážou na podzim letošního roku. Jde o přímou reakci na klesající poptávku na největším světovém trhu – v Číně.

Právě v nejlidnatější zemi světa se prodává méně jablečných telefonů, než podnik původně očekával. A vzhledem k tomu, že příliš netáhnou v Číně nejnovější iPhony 8, 8 Plus a X, situace se pravděpodobně nezmění ani v případě novinek, které mají být v podstatě pouze evolucí stávajících modelů.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Ilustrační foto

Menší verze iPhonu X

Je takřka jisté, že letos ukáže Apple dva následovníky osmiček. Ty buď ponesou písmenko S v názvu, nebo rovnou číslici devět. Třetím odhaleným modelem by měla být další generace modelu iPhone SE. Právě ta budí v poslední době největší pozornost.

Zástupci společnosti Apple samozřejmě žádné informace o nástupci modelu SE neprozradili. Internetem již nicméně koluje řada informací, například o tom, jak bude novinka vypadat. [celá zpráva]

Nový iPhone SE 2 by měl stále sázet na kompaktní rozměry, ale měl by se více podobat loňskému iPhonu X. Připomeňme, že ten má bezrámečkový displej. Rámečky okolo dotykového panelu jsou totiž tak tenké, že to na první pohled vypadá, jako by tam nebyly žádné.

Apple iPhone XVideo: archív výrobce

Jde mimochodem o OLED panel, který vyniká především špičkovým barevným podáním. Stejnou technologii používají ty nejlepší televizory na trhu. Kvůli designu zmizelo ikonické domovské tlačítko z čelní strany, které se vždy nacházelo pod displejem. To přitom bylo už od první generace nedílnou součástí chytrých telefonů s logem nakousnutého jablka.

A právě podobnou evoluci by měl nyní prodělat také iPhone SE 2. Počítá se tedy s tím, že prakticky celou přední stranu bude zabírat velký bezrámečkový displej, který však bude v horní části jakoby vykousnut, aby bylo kam umístit fotoaparát.

V podstatě tedy půjde o zmenšeninu modelu iPhone X. Jak se totiž v historii ukázalo už několikrát, o kompaktní telefony má stále ještě celá řada zákazníků zájem, a i při pohledu na nabídku konkurence jde o velmi nedostatkové zboží, výrobci se totiž stále častěji při návrhu nových zařízení kloní k větším úhlopříčkám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám