Hlavní obsah

Nejnovější smartphony netáhnou, lidem se za vylepšení nechce připlácet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celosvětový odbyt chytrých telefonů se v prvním čtvrtletí meziročně snížil o téměř tři procenta na 334,3 miliónu přístrojů. Za poklesem stál zejména čínský trh, kde odbyt poprvé od třetího čtvrtletí 2013 sestoupil pod hranici 100 miliónů kusů. Vyplývá to z předběžných údajů, které na svých internetových stránkách zveřejnila výzkumná společnost IDC.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Vypadá to, že spotřebitelé nejsou ochotni utrácet vysoké částky za nejnovější a nejskvělejší přístroje na trhu," uvedl analytik IDC Anthony Scarsella.

"Zdá se, že nechtějí vynakládat tolik peněz za nová zařízení, která přinášejí minimální zlepšení proti jejich nynějším přístrojům," dodal. Cestou k obnovení růstu na trhu s chytrými telefony by podle něj mohlo být rozšíření nabídky cenově dostupných prémiových modelů.

Jedničkou na světovém trhu s chytrými telefony v prvním čtvrtletí zůstala jihokorejská společnost Samsung. Té odbyt sice meziročně klesl o 2,4 procenta na 78,2 miliónu přístrojů, tržní podíl se ale nepatrně zvýšil a dosáhl 23,4 procenta. Před rokem činil 23,3 procenta.

Druhé místo obsadila americká společnost Apple, jejíž tržní podíl činil 15,6 procenta. Na třetí příčce se umístila čínská společnost Huawei s tržním podílem 11,8 procenta.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám