Hlavní obsah

Nová aktualizace vyřadí opravované iPhony z provozu

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké nepříjemnosti čekají na uživatele, kteří mají opravovaný iPhone a rozhodnou se nainstalovat nejnovější verzi operačního systému iOS. Podle zkušenostní desítek uživatelů totiž přístroje v takovém případě přestanou fungovat. Upozornil na to server Motherboard.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Problém se týká pouze přístrojů s opravovaným displejem. (Ilustrační foto)

Článek

Celá kauza se týká podle prvních ohlasů pouze iPhonů, které mají měněný displej v neoriginálním servisu. Po nainstalování aktualizace iOS 11.3. totiž u nich přestane zcela fungovat dotyková plocha.

Uživatelé zatím hlásili, že z provozu byly po instalaci nejnovějšího updatu vyřazeny modely iPhone 6S, 7 a 8. Vždy šlo nicméně o telefony, u kterých byly měněny dotykové plochy po rozbití v neautorizovaném servisu.

Apple zatím mlčí

Právě displej přitom patří k nejzranitelnějším částem telefonu a lidé kvůli úspoře financí i času často volí možnost opravy v neautorizovaném servisu.

Společnost Apple se zatím k celé kauze oficiálně nevyjádřila. Jisté tak v tuto chvíli není ani to, zda bude vydána nějaká oprava, která nefunkční opravené iPhony opět zprovozní.

Postižení uživatelé se mohou pokusit o odinstalování aktualizace a nahrání nižší verze iOS. To však není v některých případech možné, a to i kvůli nefunkční obrazovce. Teoreticky jediným správným řešením tak v současnosti je výměna obrazovky v originálním servisu za novou.

Apple už jednou vyhrál

Podobné problémy už Apple řešil před lety v době iPhonu 6. Tehdy lidem po aktualizaci operačního systému iOS přestala fungovat čtečka otisků prstů. Na amerického počítačového giganta se kvůli tomu snesla vlna žalob kvůli tomu, že jde o skrytou válku s neautorizovanými servisy a snaha přinutit zákazníky využívat pouze originální opravny.

Před soudem nicméně nikdo nebyl schopen Applu dokázat úmysl a soud nakonec žaloby smetl ze stolu s tím, že je nový software pouze nekompatibilní se starším hardwarem – tedy s neoriginálními čtečkami otisků prstů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám