Hlavní obsah

MWC 2018: Nokia se pochlubila čtyřmi novými smartphony

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Velkou pozornost budil na veletrhu MWC 2018 retro telefon Nokia 8110, který výrobce přinese v letošním roce na pulty obchodů. Vedle něj nicméně společnost HMD Global, která přístroje značky Nokia vyrábí, ve španělské Barceloně představila také hned čtyři chytré telefony.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Barceloně se představily modely Nokia 1 a Nokia 8100Video: Reuters

 
Článek

Co možná nejnižší cenou bude lákat Nokia 1, která má představovat jakýsi můstek mezi smartphony a jednoduššími modely, které nejsou vybaveny operačním systémem. Používá k tomu speciální „okleštěný” operační systém Google Android Go postavený na jádru nejnovějšího plnohodnotného systému Oreo.

Foto: archív výrobce

Rodina nových telefonů od Nokie

Výrobce primárně doufá, že tento model ocení začínající uživatelé. Ačkoli tak novinka hodlá zaujmout nízkou cenou, s níž je spojen i méně výkonný hardware, díky zmíněnému systému by měla fungovat rychle a plynule a nabídne i plný přístup do aplikačního obchodu Google Play se všemi oblíbenými aplikacemi jako WhatsApp, Facebook či Instagram. Speciálně označené jsou pak aplikace přímo určené a uzpůsobené pro zmíněnou Go edici operačního systému.

Nokia 1 zákazníky láká také na výměnné kryty a široké spektrum barevných provedení. Hardwarová výbava bude nicméně skutečně velmi skromná, výrobce například počítá pouze s 1 GB operační paměti. Jak jsme ale mohli na veletrhu vyzkoušet, chod telefonu je díky použité platformě poměrně svižný.

Foto: archív výrobce

Nokia 7 Plus

Foto: archív výrobce

Nokia 6

Na náročnější uživatele budou cílit modely Nokia 6 a Nokia 7 Plus. Stejně jako v minulosti platí, že čím vyšší číslo, tím lepší výbava a výkon. Šestku tak pohání procesor Qualcomm Snapdragon 630, přičemž se počítá se dvěma konfiguracemi. První nabídne 3 GB operační paměti a 32GB úložiště, druhá pak bude disponovat 4 GB operační paměti a 64GB úložištěm.

Nokia 7 Plus sází na procesor Qualcomm Snapdragon 660, který by měl nabídnout o něco vyšší výkon než čip použitý v šestce. U sedmičky se sluší vyzdvihnout především fotoaparáty. Na zadní straně se ukrývá duální optika od Zeissu, která kombinuje citlivý širokoúhlý 12MP primární fotoaparát určený po zhoršené světelné podmínky a sekundární 13MP fotoaparát s dvojnásobným optickým zoomem.

Nokia 8 SiroccoVideo: Novinky

Vrchol nabídky nicméně bude tvořit Nokia 8 Sirocco, která zaujme precizním zpracováním a elegantním designem. Zahnutou skleněnou povrchovou úpravu telefonu doplňuje dvoumilimetrový rámeček z nerezové oceli, který byl dvakrát broušený diamantovým kotoučem.

Použitá ocel je mimochodem podle výrobce dvaapůlkrát silnější než hliníková slitina řady 6000 používaná u ostatních prémiových telefonů Nokia. Model Nokia 8 Sirocco je osazen 5,5 palcovým pOLED edge-to-edge displejem s 2K rozlišením.

Na veletrhu MWC 2018 podnik ukázal kromě chytrých telefonů také další reinkarnovaný model - Nokii 8110. Ta odkazuje na stejnojmenného předchůdce s ikonickou vysouvací konstrukcí, který se těšil před lety velké popularitě. [celá zpráva]

Nokia 8110 4GVideo: Václav Toman, Novinky

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám