Hlavní obsah

MWC 2018: T-Mobile počítá se spuštěním mobilní sítě 5G za dva roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Mobilní operátor T-Mobile, který působí i v ČR a na Slovensku, počítá se spuštěním první mobilní sítě 5G v roce 2020. V současnosti upravuje své stávající vysílače, aby byly schopné přechodu na technologii 5G. Na tiskové konferenci během veletrhu MWC 2018 to uvedla členka představenstva pro technologie a inovace mateřského Deutsche Telekomu Claudia Nematová.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Logo společnosti T-Mobile

Článek

Sítě 5G by měly nahradit současnou technologii LTE. Ta například v České republice pokrývá zhruba 99 procent populace a nabízejí ji všichni tři operátoři. Firma podle Nematové v zemích, kde působí, postupně opouští technologie GSM a 3G a přechází na LTE, které nabízí nejen rychlý internet, ale i hlasové služby.

Technologie 5G má nabídnout výrazně vyšší rychlost ve srovnání s LTE, a to za nižší cenu. Zatímco u LTE se hovoří maximálně o stovkách megabitů za sekundu (Mbit/s) a reálné rychlosti se pohybují spíše v desítkách megabitů, technologie 5G slibuje připojení o rychlosti až 20 gigabitů za sekundu (Gbit/s) a odezvu sníženou na jednotky milisekund.

Deutsche Telekom by měl zároveň pokračovat v rozšiřování své optické vysokorychlostní sítě. Loni v Německu firma položila 40 000 kilometrů sítě. Celkově tak disponuje v Evropě sítí 700 000 kilometrů a letos plánuje další desítky tisíc. Loňské investice v Evropě přesáhly sedm miliard eur.

Český T-Mobile nedávno oznámil, že v chce v příštích letech vybudovat jeden milión optických internetových přípojek do domácností a investovat kolem půl miliardy eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám