Hlavní obsah

Prodeje smartphonů rekordně klesají. Trhu kraluje Apple

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

O devět procent na 400 miliónů kusů se ve čtvrtém čtvrtletí meziročně snížily globální dodávky chytrých telefonů a vykázaly tak největší propad ve své historii. S podílem 19 procent na světovém trhu se na první místo mezi výrobci vyhoupla společnost Apple a odsunula Samsung na druhé místo. Uvedla to zpráva společnosti Strategy Analytics.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Globální pokles je důsledkem propadu na obrovském čínském trhu, kde se poptávka v ročním přepočtu snížila o 16 procent. Celoročně se ale dodávky na čínský trh zvedly o jedno procento na rekord 1,5 miliardy kusů.

Společnost Apple ve čtvrtletí dodala na světový trh 77,3 miliónu chytrých telefonů, zatímco ve stejném období 2016 to bylo 78,3 miliónu. Prodej firmy se navzdory vysoké poptávce v pěti z osmi posledních čtvrtletí snížil a pokud firma chce v budoucnu prodeje zvýšit, musí přijít s novou vlnou levnějších přístrojů a hlavně zlevnit.

Dodávky Samsungu na světový trh se ve čtvrtletí meziročně snížily o čtyři procenta na 74,4 miliónu kusů a jeho podíl na trhu klesl z 19 na 18 procent.

Třetí pozici na světovém žebříčku si udržela firma Huawei s podílem deseti procent, který se oproti roku 2016 prakticky nezměnil. Firmě se daří v Asii a Evropě, ale pokud se chce dostat na vyšší pozici, musí víc zaujmout také v USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám