Hlavní obsah

Volání a internet od O2 v zahraničí stále nefunguje. Výpadek způsobili hackeři nebo softwarová chyba

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už od úterního odpoledne se potýkají zákazníci společnosti O2 s problémy s roamingem. V zahraničí se mobily nepřipojí k síti, a není s nimi tedy možné volat, posílat SMS zprávy ani používat mobilní internet. Podle společnosti CETIN, která provozuje mezinárodní ústřednu, mohou stát za problémy hackeři. Vyloučena však podle nich není ani softwarová chyba.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

V zahraničí nefunguje nejen volání, ale ani SMS zprávy a mobilní internet.

Článek

Výpadek se dotkl zhruba čtvrt miliónu klientů O2, byť chyba není přímo na straně tohoto operátora. Ten totiž v rámci mezinárodní komunikace využívá právě sítě CETIN. Ústředny této společnosti jsou přitom v Praze a Brně, obě se navzájem zálohují.

Právě kvůli tomu, aby se co nejvíce eliminovalo riziko výpadků.

Přetížení ústředny

Krátce před úterním kolapsem nicméně došlo k přetížení jedné ústředny, které následně vyústilo pádem i té druhé. Co přesně přetížení způsobilo, není v tuto chvíli jasné. S ohledem na velmi nestandardní průběh celé závady však podle zástupců firmy CETIN způsobili výpadek s největší pravděpodobností hackeři či nějaká softwarová chyba.

„Systém pro mezinárodní volání jsme nasadili před několika měsíci a fungoval bez problémů. S americkým dodavatelem pracujeme nepřetržitě na odstranění problému," uvedl generální ředitel společnosti CETIN Petr Slováček s tím, že ve své kariéře ještě takto vážný výpadek nezažil.

Zákazníci budou odškodněni

Podnik podle něj bude zákazníky, kteří nemohli v zahraniční služby využívat, postupně odškodňovat.

V současnosti roaming, tedy volání a další služby využívané v zahraničí, nefunguje. V mobilní síti se v mezinárodním provozu spojí jen pět až deset procent hovorů.

CETIN patří stejně jako O2 do skupiny PPF.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám