Hlavní obsah

Polovina uživatelů neomezených mobilních tarifů zvažuje změnu

Polovina uživatelů neomezených paušálních mobilních tarifů zvažuje přechod na jiný cenový program. Zákazníkům nejvíce vadí vysoká cena, která je u všech hlavních operátorů standardně 749 Kč měsíčně. Neomezené tarify v současnosti využívá zhruba 60 procent uživatelů v Česku. Vyplývá to z průzkumu portálu Ušetřeno.cz, který se uskutečnil v první polovině března mezi 1650 respondenty.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Cenu jako hlavní důvod nespokojenosti uvedlo 42 procent uživatelů paušálních neomezených tarifů. Malý objem mobilních dat nejvíce trápí 22 procent uživatelů. Ani smlouvy na dobu určitou nejsou tím, co by zákazníky výrazně odrazovalo. Jako hlavní problém uvádí délku závazku u svého stávajícího operátora totiž pouze deset procent uživatelů.

"Lidé zatím daleko více slyší na cenu tarifu než na množství dat. To může být vodítkem pro mobilní operátory, pokud se chystají přijít s novou lákavější nabídkou," uvedl analytik Ušetřeno.cz Tomáš Tichánek.

Řadě lidí budou smlouvy končit

Operátoři zavedli levné neomezené tarify před čtyřmi lety. Lidé, kteří o ně měli zájem, většinou uzavřeli s operátory smlouvu na dva roky, kterou následně na další dva roky prodloužili. Podle průzkumu je vázáno smlouvou na dobu určitou 88 procent uživatelů neomezených tarifů. Závazek tedy velké části z nich v příštích měsících vyprší.

Riziko podle Tichánka operátorům hrozí i při zachování současné podoby neomezených tarifů. "V takovém případě si přibližně polovina zákazníků změní tarif na levnější variantu nebo využije nabídek neveřejných tarifů, které mají srovnatelné podmínky jako oficiální tarify, ale za cenu až o 40 procent nižší. Operátoři tak mohou přijít o podstatnou část příjmů, které měli dosud jisté," dodal.

Přestože operátoři informují klienty o podmínkách prolongace předem formou SMS, na měsíčních vyúčtováních i v nastavení zákaznických účtů na internetu, může se stát, že dojde k prodloužení smlouvy na další období, aniž by to zákazník zaznamenal. Aby nedošlo k automatické prolongaci, je obvykle potřeba písemně vypovědět smlouvu 30 dní před vypršením kontraktu.

Neomezené volání v Česku

Telefónica nabídla v dubnu 2013 neomezené volání a SMS do všech sítí a připojení k internetu s jedním GB dat pod označením Free CZ za paušální poplatek 749 Kč měsíčně při úvazku na dva roky. To byla tehdy méně než poloviční cena proti dřívější nabídce.

Vodafone pak o pouhý den později přispěchal s nabídkou neomezeného volání a SMS za 691 korun měsíčně. Tato nabídka platila při závazku na 24 měsíců a obsahovala 600 MB přenesených dat. Bez úvazku pak zákazníci zaplatili 901 korun. U Telefóniky je příplatek 150 korun.

V případě T-Mobilu byla nabídka nejprve totožná s tarify od společnosti Telefónica. Firma nabídla neomezené volání a SMS do všech sítí plus jeden GB přenesených dat za 749 korun měsíčně. Později však byl navýšen datový limit na 1,5 GB.

Reklama

Výběr článků

Načítám