Hlavní obsah

MWC 2017: Nová Nokia 3310 se změnila k nepoznání

– Barcelona
Novinky, chm

Jedním z nejočekávanějších přístrojů veletrhu MWC je bezesporu reinkarnace dříve velmi populárního mobilu Nokia 3310. Fanoušci, kteří se těšili, že novinka bude vypadat úplně stejně jako legendární předchůdce, však budou zklamáni. Stroj se totiž změnil doslova k nepoznání.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na veletrhu v Barceloně se představila stará Nokia 3310 v novém kabátěVideo: Reuters

 
Článek

Skoro se chce říci, že na slavného předchůdce odkazuje novinka snad jen jménem. Tytam jsou ostře řezané linie, nahradily je zaoblené linky a celkově velmi úzká konstrukce. Popravdě nebýt tradičního bílého rámečku, který obklopuje displej a plynule přechází až do oblasti tlačítek, k legendě by novinku přirovnal patrně jen málokdo.

Nová Nokia 3310 nicméně zachovává tradiční konstrukci. Zhruba půlku těla tak zabírá displej a druhou pak klasická tlačítková klávesnice.

Změn je mnoho

Uvnitř přístroje se událo také mnoho změn. Alespoň v rychlosti připomeňme, že předchůdce měl 1,5palcový displej s rozlišením 84 x 84 obrazových bodů. A byl vcelku pochopitelně černobílý. Novinka je již barevná, je větší (2,4 palce) a navíc má i vyšší rozlišení – 240 x 320 pixelů.

Foto: Archív výrobce

Novodobá Nokia 3310

Tím přehled vylepšení pochopitelně nekončí. Na zadní straně přibyl fotoaparát s rozlišením 2 MPx, který dokáže i natáčet videa. Přístroj je navíc možné snadno připojit k počítači prostřednictvím dodávaného USB kabelu. Poslouží také jako multimediální přehrávač, především hudbu je možné uložit na paměťovou kartu.

Pamětníky jistě potěší i fakt, že výrobce nezapomněl předinstalovat populární hru Had.

Reinkarnovaná Nokia 3310 by se měla na pultech objevit v horizontu několika týdnů. Počítá se přitom s cenou okolo 1500 Kč, což víceméně odpovídá podobně vybaveným mobilům bez operačního systému, které jsou v tuzemských obchodech stále ještě k dostání.

Foto: archív výrobce

Novodobá Nokia 3310

Rekordní prodeje

Původní Nokia 3310 si odbyla premiéru už v roce 2000. Do prodeje se dostala v září, tedy v naprosto ideální dobu, na začátku předvánoční nákupní horečky. A sluší se připomenout, že horečka v případě tohoto modelu pokračovala i v následujících letech.

I díky tomu si tento dnes již legendární přístroj koupilo rekordních 136 miliónů lidí. Právě nebývalý úspěch je patrně jedním z hlavních důvodů, proč chce společnost HMD Global, která přístroje se značkou Nokia v současnosti vyrábí, zašlou slávu oživit.

Foto: archív výrobce

Nokia 3310

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Mobilní vrchol a pád

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale před lety sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finský výrobce zaspal hlavně na poli smartphonů, což byl právě jeden z důvodů, proč se rozhodl odprodat mobilní divizi Microsoftu.

Loni nicméně zástupci tohoto finského podniku potvrdili, že mají v úmyslu se na mobilní trh vrátit. Nokia už však vyrábět smartphony nebude, produkovat je bude pouze s využitím partnerů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám