Hlavní obsah

Lidé si před 90 lety poprvé volali přes Atlantik

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York/Londýn

Telefonní hovory jsou díky mobilům pro většinu lidí takovou samozřejmostí, že jim ani nedojde, že ještě na začátku minulého století si nemohli snadno zavolat na jiný kontinent. Změnilo se to až přesně 7. ledna 1927, kdy byla komerčně spuštěna transatlantická linka. Lidé si tak mohli poprvé zavolat přes Atlantik.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V polovině 20. let minulého století se pro rychlé spojení mezi kontinenty stále používal telegram, i když vnitrostátní hovory byly vcelku běžné.

Spojit se telefonicky přes Atlantik se snažili lidé už na začátku první světové války. To se nicméně příliš nedařilo, neboť první telefonní hovor transatlantické linky je datován až v březnu roku 1926.

Tři minuty za 15 liber

Komerční provoz byl nicméně spuštěn až ve zmiňovaném lednu 1927. Zavolat si z Londýna do New Yorku nicméně nebyla žádná levná sranda. Tříminutový tarif tehdy vyšel na 15 liber, tedy podle současného kurzu bezmála 500 Kč.

Aktuální přepočet samozřejmě tehdy neplatil, proto je vhodnější si připodobnit hodnotu 15 liber k tehdejším poměrům. Průměrný zaměstnanec si na tuto částku vydělával celé tři týdny.

Kabel začal fungovat až po třech dekádách

Volání bylo tak drahé kvůli tomu, že telefonní hovory z New Yorku do Londýna byly tehdy ještě spojovány pouze prostřednictvím rádiových vln. Populárnější a levnější tak byl tehdy telegraf, který využíval kabel na dně Atlantiku.

Radiotelefonie byla nahrazena kabelem skoro až po třech dekádách, a to v září roku 1956. Tehdy se hovory zlevnily a výrazně se tak zvýšila dostupnost telefonování přes Atlantik.

Reklama

Výběr článků

Načítám