Hlavní obsah

Kdo se chce dobře vyspat, ať častěji odkládá mobil, nabádají vědci

Pokud se člověk chce v noci dobře vyspat, pak by si měl přestat neustále hrát s mobilním telefonem, varují vědci. Nová americká studie totiž zjistila, že delší čas strávený pohledem na displej mobilu, zvláště pak v době, kdy je čas jít spát, je spojen s narušením spánkových vzorců. To mimo jiné znamená, že trvá déle, než se dotyčnému podaří usnout.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Čím více času strávíte zíráním na displej, tím horší je kvalita spánku," upozornil Gregory Marcus, který se spolupodílel na výzkumu, jež provedla Kalifornská univerzita v San Francisku. Tato studie je dalším kamínkem do mozaiky důkazů, které naznačují, že elektronická zařízení mohou stát v cestě našemu usínání.

"Myslím, že teď už existuje dost údajů, které dokazují, že používat tato elektronická zařízení v noci je problém," řekl britský odborník na spánkovou vědu Simon Archer.

"Spousta těchto zařízení vyzařuje dost modrého světla, které je obzvláště problematické, protože potlačuje hormon melatonin," citoval Archera britský list The Guardian. "Hladina melatoninu začíná stoupat několik hodin před příchodem spánku a je vlastně signálem vašemu tělu, aby se připravilo na spánek," dodal.

Modré světlo má na mozek takový účinek, který odpovídá varovnému signálu. Svou roli tudíž může sehrávat i přílišné zahlcení mozku obsahem sociálních sítí, internetových stránek či e-mailů.

Studie vycházela z dotazníků a průzkumů stovek dobrovolníků, kteří si zároveň stáhli aplikaci, jež neustále a automaticky shromažďovala data o počtu hodin, během nichž byl displej telefonu aktivní. Do analýzy byli zahrnuti účastníci, kteří aplikaci používali nejméně 30 dní.

Reklama

Výběr článků

Načítám