Hlavní obsah

Provozní zisk Samsungu stoupl, vadným telefonům navzdory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnosti Samsung vzrostl ve třetím čtvrtletí podle předběžných údajů provozní zisk o šest procent na 7,8 biliónu wonů (170 miliard Kč). Do celkového hospodaření firmy se tak nijak dramaticky nepromítla kauza týkající se nebezpečných chytrých telefonů Galaxy Note 7, které výrobce musel stáhnout z trhu.

BEZ KOMENTÁŘE: Samsung Galaxy Note 7Video: archív výrobce

 
Článek

Výsledky překonaly očekávání analytiků, kteří v anketě agentury Thomson Reuters počítali se ziskem 7,4 biliónu wonů. Tržby se snížily o pět procent na 49 biliónů wonů (1,1 biliónu Kč).

Analytici odhadují, že náklady na stažení a výměnu baterií v chytrém telefonu Galaxy Note 7 budou činit 1,8 miliardy USD (43,7 miliardy Kč). Náklady způsobené problémy s telefony se však Samsungu daří vykompenzovat dalšími aktivitami, zvláště prodejem vyspělých počítačových čipů a obrazovek pro chytré telefony. Samsung je jedním z nejvýznamnějších světových výrobců mobilních čipů a předním dodavatelem vyspělých obrazovek OLED pro mobilní přístroje.

Foto: archív výrobce

Samsung Note 7

Zmiňovaný chytrý telefon od Samsungu se začal prodávat a přelomu září a října. Jihokorejský elektronický gigant byl nicméně už pár dní poté nucen začít celosvětově smartphony z prodeje stahovat.

„V reakci na hlášené případy týkající se Galaxy Note 7 jsme provedli důkladné vyšetřování a zjistili jsme závady na baterii tohoto mobilního zařízení. K 1. září došlo k 35 případům, které byly nahlášeny po celém světě,“ uvedli tehdy zástupci společnosti Samsung v oficiálním prohlášení.

Této nabídky však například v Evropě doposud využilo jen 57 % uživatelů. Kvůli vadnému akumulátoru přitom již došlo k několika požárům. V Jižní Koreji se přístroj dokonce již prodávat začal.

Úřady před telefonem varovaly

Před používáním chytrého telefonu Galaxy Note 7 proto varovala i americká Komise pro bezpečnost spotřebních výrobků (CPSC), která pravidelně upozorňuje na nebezpečné výrobky na trhu. Ještě předtím zakázaly používat tento smartphone americké aerolinky. [celá zpráva]

S obnovením prodeje modelu Galay Note 7 se stále počítá. V Evropě by se měl tento přístroj začít prodávat s vyměněnými bateriemi v horizontu několika týdnů.

V českých obchodech se podle nákupního rádce Zboží.cz novinka nabízí za 23 790 Kč. Co chytrý telefon Galaxy Note 7 umí, se dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Výsledky Samsungu jsou pouze předběžné. Konečné firma zveřejní koncem tohoto měsíce, napsaly agentury AP a Reuters.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám