Hlavní obsah

Došla baterie v telefonu? Stačí si odskočit na toaletu

Právo, Novinky, Petr Svorník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní chytré telefony se chlubí špičkovým výkonem, bez elektrické zásuvky se ale zpravidla neobejdou déle než den. Co dělat, když baterie dojde? Řešením by mohla být vlastní moč. Tak si alespoň představují budoucnost vědci ze Západoanglické univerzity v Bristolu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Je toto nabíječka budoucnosti?“ dočteme se pod obrázkem trojice pisoárů na internetových stránkách iflscience.com.

Takové ambice výzkumníci skutečně nemají, na druhou stranu ve své technologii vidí i zcela praktické využití: když se vám vybije baterie v oblasti bez přístupu k elektřině, můžete ji nabít takříkajíc „z vlastních zdrojů“.

Myšlenka to není objevná, ale jak uvádí zmíněný web, dosud bylo na nabití baterie potřeba 4,2 litru tekutiny, což je číslo výrazně nad možnosti běžného člověka.

Vědci z Bristolu teď dokázali se 600 mililitry nabít telefon za šest hodin natolik, že s ním člověk mohl tři hodiny telefonovat. Využili šest na sobě poskládaných mikrobiálních palivových článků - využívají energie, jež vytvářejí mikroorganismy při tzv. anaerobním dýchání.

„Moč vstupuje do rovnice jako zdroj amoniaku, mikroby jej potřebují k dýchání,“ zní tajný recept. Vedle technologických omezení se však vědci budou muset vypořádat i s těmi psychologickými - většina z nás si přece jen raději vezme náhradní baterii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám