Hlavní obsah

Čtyřjádrové procesory se stěhují do levných mobilů

Novinky, ort

Není to tak dávno, co se čtyřjádrovými procesory chlubily ty nejlepší chytré telefony na trhu. Vícejádrové čipy se ale stále častěji zabydlují i v levnějších přístrojích s cenovkou okolo dvou tisíc korun. To je případ i nového smartphonu od společnosti Asus.

Foto: archív výrobce

Asus ZenFone Go

Článek

Chytrý telefon ZenFone Go je vybaven čtyřjádrovým procesorem Qualcomm Snapdragon 200, který tepe při frekvenci 1,2 GHz. Výkon se samozřejmě s těmi nejlepšími smartphony na trhu nedá vůbec srovnávat, na druhou stranu s ohledem na cenovku pohybující se pod hranicí 2700 Kč je poměrně slušný.

Právě díky více jádrům by měla být novinka schopná pracovat pod operačním systémem Android bez problémů s více programy najednou, aniž by se telefon nijak dramaticky zadýchal. K tomu dopomáhá i 1 GB operační paměti.

Foto: archív výrobce

Asus ZenFone Go

Pro uložení dat je k dispozici 8GB paměť, kterou je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD. Není bez zajímavosti, že Asus k přístroji navíc nabízí doživotně a zadarmo také 5GB prostor na cloudu – tedy místo, na které budou moci uživatelé přistupovat nejen z mobilu, ale také z libovolného počtu dalších zařízení v domácnosti.

Všechny zmiňované součástky se vešly do poměrně kompaktního těla, rozměry přístroje jsou 136,5 x 66,7 x 11,2 mm a hmotnost činí 122 g. Dotykový displej má úhlopříčku 4,5 palce a nabízí rozlišení 854 x 480 obrazových bodů.

K dispozici jsou i dva fotoaparáty. Ten na čelní straně má rozlišení pět megapixelů a je napojen na objektiv se světelností f/2.0, přední pak nabízí rozlišení 0,3 MPx. To není příliš mnoho, ale pro videohovory by to mělo stačit.

Nejsou čtyři jádra jako čtyři jádra

Že se čtyřjádrové procesory stále častěji zabydlují i u těch nejlevnějších přístrojů, dokládá také server Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz. Podle něj je možné sehnat za 2200 Kč například model Lenovo A2010 LTE, v jehož útrobách tepou také čtyři jádra, avšak na nižší frekvenci než v případě novinky od společnosti Asus – na 1000 MHz.

Výkon tedy bude logicky o něco nižší. V ostatních parametrech jsou si však oba zmiňované smartphony velmi podobné.

Foto: archív výrobce

Lenovo A2010 LTE

V případě výběhových modelů, které jsou na pultech obchodů již delší dobu, jsou ceny ještě příznivější. Za méně než dva tisíce se dá sehnat například HTC Desire 310, Gigabyte GSmart Arty A3 či Goclever Quantum 2 400 Dual SIM.

Všechny zmiňované mobily mají čtyřjádrové procesory. Je však nutné znovu zopakovat, že nejsou čtyři jádra jako čtyři jádra. Přítomnost čtyřjádrového čipu nutně ještě neznamená, že se smartphone při spuštění více aplikací najednou nebude sekat a že vše bude fungovat zcela plynule.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám