Hlavní obsah

MWC 2016: Sony má novou řadu pro šetřílky. Mobily X budou lákat příznivější cenou

Novinky, ort
Barcelona

Když chtějí lidé špičkový mobil, zpravidla si musí sáhnout hluboko do kapsy. Druhou možností je koupit si klidně i o polovinu levnější přístroj, ale smířit se s průměrným výkonem i výbavou. Tento zažitý trend se nyní snaží změnit společnost Sony, která v Barceloně na veletrhu MWC ukázala úplně novou mobilní řadu X.

BEZ KOMENTÁŘE: Sony Xperia X PerformanceVideo: Sony

 
Článek

Chytré telefony řady X se snaží zaujmout především zajímavým poměrem cena/výkon. Nepůjde tedy o přístroje s tou nejlepší výbavou, kterou je možné aktuálně sehnat – tuto úlohu bude i nadále plnit série Z.

Zároveň ale nepůjde ani o mainstreamové přístroje, kterých jsou každý rok uvedeny na pulty obchodů stovky. Řada X se bude držet někde uprostřed mezi těmito kategoriemi.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia X Performance

Také v sérii X budou ale panovat rozdíly ve výkonu a výbavě. V Barceloně byly prozatím k vidění tři různé modely. Vrchol nabídky představuje Xperia X Performance, čemuž nasvědčuje i použití procesoru Qualcomm Snapdragon 820, jehož osm jader tepe při frekvenci 2150 MHz. Právě tento čip se totiž letos bude objevovat v celé řadě vlajkových lodí různých výrobců.

K dispozici jsou 3 GB operační paměti – 4GB paměť bude patrně výsadou až série Z a je to jedna z položek na seznamu, díky které by se měly dát tlačit ceny alespoň o chloupek níže. 32GB úložný prostor spolupracuje se čtečkou paměťových karet, kapacitu lze tak snadno navýšit.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia X Performance

Nevadí voda ani prach

Displej má úhlopříčku pět palců a nabízí rozlišení 1920 x 1080 pixelů. Jedním z velkých lákadel modelu X Performance je certifikace IP 68, díky které je možné pracovat s telefonem i pod vodou. Zároveň nabízí zvýšenou odolnost proti prachu.

Právě zvýšená odolnost chybí modelu Xperia X, který je o příčku níže než verze Performance. U té navíc výkon klesl kvůli použití slabšího procesoru – Snapdragonu 650. V ostatních parametrech jsou ale oba stroje totožné, mají tedy k dispozici mimo jiné hlavní fotoaparát s rozlišením 23 MPx.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia X

Foto: archív výrobce

Sony Xperia X

Základ řady X pak tvoří chytrý telefon Xperia XA. Ten je sice stejně velký jako oba modely výše, ale jeho pětipalcová obrazovka disponuje rozlišením pouze 1280 x 720 obrazových bodů. Zajímavé je nicméně u něj to, že dotykový panel využívá technologii edge-to-edge. To znamená, že to po stranách vypadá, jakoby neměl okolo sebe žádný rámeček – displej se rozpíná od kraje ke kraji.

O pracovní tempo se zde stará procesor Mediatek MT6755, který je doplněn o 2 GB operační paměti. Úložný prostor je pouze 16GB, ale rozšířit jej lze opět pomocí paměťových karet typu microSD. Xperia XA pracuje stejně jako zbylé dvě novinky pod operačním systémem Android Marshmallow.

Přesné datum uvedení na trh zatím není známo, stejně jako ceny pro evropský trh. Zástupci společnosti Sony nicméně přislíbili, že případné zákazníky nezruinují. Zkrátka že budou příznivější, než bývá u vlajkových lodí prakticky všech výrobců běžné.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia XA

Foto: archív výrobce

Sony Xperia XA

Reklama

Výběr článků

Načítám