Hlavní obsah

T-Mobile příští rok zavede vestavěné SIM karty

Mobilní operátor T-Mobile v příštím roce zavede takzvané vestavěné SIM karty. Klasické plastové karty SIM by měly skončit do deseti let. T-Mobile to uvedl v tiskové zprávě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

T-Mobile se podle technologického ředitele Vladimíra Kleina v rámci skupiny Deutsche Telekom aktivně podílí na vývoji otevřeného standardu pro vestavěnou eSIM, která bude trvalou součástí zařízení a bude možné ji jednoduše aktivovat a spravovat na dálku.

„V příštím roce uvedeme první telefony s eSIM, masivní rozšiřování této technologie očekáváme v letech 2017 a 2018. Konvenční plastové SIM karty se podle našeho názoru přestanou používat do deseti let, což krom jiného přinese zlepšení zákaznické zkušenosti a zvýšení spolehlivosti mobilních zařízení," uvedl Klein.

Vestavěná SIM karta má podobu speciálního čipu a je nedílnou součástí přístroje. Obsahuje informace o profilu uživatele v síti a lze ji naprogramovat na dálku. Díky ní tak odpadá například potřeba otevírání zdířky na SIM kancelářskou sponkou, stříhání karty do menšího formátu nebo výměny SIM.

Rozvoj internetu věcí

Nástup eSIM je úzce spjat zejména s procesem připojování přístrojů a následným rozvojem tzv. internetu věcí. Podle některých odhadů bude v roce 2020 připojeno až 200 miliard zařízení.

Skupina Deutsche Telekom dosud komerčně spustila v USA a ve Velké Británii technologii eSIM založenou na řešení společnosti Apple. V proprietárních řešeních ale vlastník českého T-Mobilu nevidí budoucnost, proto se již několik let aktivně podílí na vytvoření otevřeného celosvětového standardu eSIM, zastřešeného celosvětovou asociací mobilních operátorů GSMA. Standard by měl být oznámen v první polovině roku 2016.

T-Mobile Czech Republic působí na českém trhu od roku 1996 a od roku 2002 je součástí mezinárodní telekomunikační skupiny Deutsche Telekom. S téměř šesti milióny mobilních zákazníků je jedničkou na českém mobilním trhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám